CMV na #NGOforumRiga

Miloš Đajić kao predstavnik Centra modernih veština učestvovao na NGO Forumu Creat Europe održanom u Rigi (Letonija) od 2. do 3. mart 2015. godine. Miloš je učestvovao na konferenciji na poziv Konrad Adenauer fondacije koja je bila jedan od organizatora ovog sastanka predstavnika civilnog sektora. Od januara 2015., Letonija po prvi put presedava Evropskom unijom i jedna od inicijativa je bila upravo održavanje NGO Foruma. Na forumu je učestvovalo preko 300 predstavnika i predstavnica različitih organizacija, asocijacija kako iz zemalja članica tako i zemalja kandidata. Cilj konferencije su bile izmene i pravljenje puta za implementaciju člana 11 (1) i 11 (2) Lisabonskog ugovora. Ovaj član definiše učešće građana u odlučivanju i obaveze i odgvoornosti institucija. Sama konferencija je bila podeljena na dva dela. Prvoga dana su održani paneli  na različite teme koje se tiču učešća građana, upotrebe novih medija, demokratije, ljudskih prava, održivog razvoja… U svakom panelu je bilo tri uvodničara a kasnije se povela diskusija o predlozima. Na kraju su prezentovani zaključci svake od grupa.

11043186_10153638880073916_7201557176816876542_n

Drugoga dana skup je otvorila premijerka Letonije gospođa Laimdota Straujuma. Početak je obeležilo odavanje pošte ubijenom ruskom aktivsti Borisu Nemcovu sa kojim se mnogo učesnika tokom svog rada susretalo. Nakon toga se pristupilo radu na izmenama teksta mape puta za implementaciju članova 11 Lisabonskog ugovora. Dobra vest za Srbiju je da su se i zemlje kandidati našle u tekstu.

“Bila je velika čast učestvovati na jednom ovakom forumu, imati priliku da u otvorenom razgovoru čujete podršku za put Srbije ka EU. Za mene je Letonija prijatno iznenađenje s obzirom na sve probleme koje su imali u prošlosti.  I ovaj skup je pokazao da razvoj demokratije nema kraja i da svakodnevno moramo raditi na njenom unapređenju od lokalnog do EU nivoa.   Važno je da i na ovaj način hvatamo korak i učestvujemo u menjanju stvari tokom trajanja pregovora, preteći teme i trendove koje evropske organizacije civilnog društva definišu.”

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *