Ženska prava

Druga konferencija Ženske parlamentarne mreže

U ponedeljak 3. novembra u Domu Narodne skupštine održana je Druga nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže (ŽPM).  Konferencija je imala za cilj da predstavi rezultate ŽPM, kao i planove daljeg rada, umrežavanja i saradnje. Na konferenciji je učestvovalo preko 200 odbornica iz cele Srbije koje su dobile ideje, smernice i modele kako da se aktivnije bave životno važnim temama za žene i kako da unaprede svoj rad.

U uvodnom obraćanju poslanica Marija Obradović,  trenutna koordinatorka ŽPM,  je istakla posvećenost ŽPM osnaživanju žena Srbije za politički i društveni aktivizam.  Tokom uvodnih obraćanja, učesnicima konferencije obratili su se i Luka Bjankoni, savetnik i šef političkog odeljenja u Delegaciji Eropske unije, Peter Burkhard, šef Misije OEBS u Srbiji i Irena Cerović, izvršna direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

zpm

Tokom radnog dela Konferencije, narodne poslanice su kroz rad tematskih radnih grupa obrađivale sledeće teme:

  • Ekonomsko osnaživanje žena
  • Žene i evropske integracije na lokalnom nivou
  • Ženska nejednakost
  • Žensko muški dijalog
  • Zdravlje žena

Miloš Đajić iz Centra modernih veština je učestvovao kao ekspert u radnoj grupi za žensko muški dijalog. Tvitove tokom trajanja konferencije možete pogledati ovde

U radu Konferencije učestvovale su narodne poslanice, poslanice u Skupštini Vojvodine, odbornice, predstavnice lokalnih samouprava, predstavnici međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, diplomatskog kora i medija. Preko 200 odbornica iz cele Srbije je imalo priliku da čuju nove ideje, smernice i modele kako da se još aktivnije bave važnim temama za žene na lokalnom nivou. Značaj konferencije je u ohrabrivanju žena da se što aktivnije uključe u proces donošenja odluka.

Druga Nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže održana je u saradnji Ženske parlamentarne mreže sa Misijom OEBS u Srbiji i Beogradskim fondom za političku izuzetnost.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *