Saopštenja

Izložbe “Žene u sportu“ i “Žene na selu“ u Beogradu

Centar modernih veština  u okviru kampanje Karavan ženskih prava,  organizuje  izložbu fotografija  “Žene u sportu” i “Žene na selu” u petak 30. marta od 18h u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4) u Beogradu. Ovom objedinjenom izložbom završavamo kampanju “Karavan ženskih prava”.

Izložba će biti otvorena za posetioce samo 30. marta. Svi posetioci će dobiti Bukvar ženskih prava.

O “Karavanu ženskih prava”

“Karavan ženskih prava” je kampanja koja je tokom marta, koji je proglašen mesecom ženskih prava, radila na podizanju vidljivosti tema iz oblasti borbe za ženska prava i rodnu ravnopravnost. U okviru kampanje izložba Žene na selu postavljena je u Užicu, Novom Pazaru i Kruševcu, a izložba Žene u sportu u Kikindi i Bačkom Petrovcu.

Pored izložbi kampanja je uključivala nekoliko debata, radionica, predavanja i uličnih akcija. Takođe smo u okviru Karavana ženskih prava napravili radio džingl kao i nekoliko kratkih filmova o segmentima borbe za ženska prava. Pored toga, kampanja je mogla da se prati na društvenoj mreži Fejsbuk.

Zašto „Karavan ženskih prava“

Reforme započete 2000. godine donele su značajnu promenu društvene svesti u prihvatanju ideja rodne ravnopravnosti.  Nažalost, činjenica je da su plate žena još uvek niže od plata muškaraca, da žene u biznisu ili politici ne učestvuju ni izbliza ravnopravno s muškarcima, da ih nema dovoljno na mestima odlučivanja kao i da trpe nasilje u porodici.

Ovom kampanjom želeli smo da podstaknemo žene u Srbiji da se aktivno uključe u borbu za svoja prava.

Nosilac kampanje je Centar modernih veština iz Beograda u saradnji sa partnerskim organizacijama: Centrom za podršku ženama iz Kikinde, Ženskim centrom iz Užica, Urban IN-om iz Novog Pazara, Peščanikom iz Kruševca i Vojvođankom-ženskom inicijativnom iz Novog Sada.

Projekat je podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu – Uprava za ljudska i manjinska prava, u okviru programa „Kalendar ljudskih prava 2012“.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *