Saopštenja

Mart je mesec ženskih prava

Centar će u saradnji sa pet organizacija, a uz podršku Uprave za ljudska i manjinska prava u martu sprovesti kampanju „Karavan ženskih prava“.

Kampanja ima veliki broj raznovrsnih aktivnosti: dve izložbe „Žene na selu“ i „Žene u sportu“, nekoliko debata, radionica, predavanja i uličnih akcija. Aktivnosti će biti realizovane u 6 gradova u Srbiji – Kikindi, Bačkom Petrovcu, Užicu, Kruševcu, Novom Pazaru a završna aktivnost biće krajem marta u Beogradu.  Takođe, u svim gorepomenutim gradovima, održaće se ulična akcija na Međunarodni dan žena 8. Mart.

Prva aktivnost održaće se u Kikindi, 5. Marta kada će biti otvorena izložba Žene u sportu.

Reforme započete 2000. godine donele su značajnu promenu društvene svesti u prihvatanju ideja rodne ravnopravnosti.  Nažalost, činjenica je da su plate žena još uvek niže nego plate muškaraca, da žene u biznisu ili politici ne učestvuju ni izbliza ravnopravno s muškarcima, da ih nema dovoljno na mestima odlučivanja kao i da trpe nasilje u porodici.

Ovom kampanjom želimo da podstaknemo žene u Srbiji da se aktivno uključe u borbu za svoja prava.

Partneri na projektu su Centrar za podršku ženama iz Kikinde, Ženski centar iz Užica, Urban IN iz Novog Pazara, Peščanik iz Kruševca i Vojvođanka-ženska inicijativa iz Novog Sada.

Projekat je podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu – Uprava za ljudska i manjinska prava, u okviru programa „Kalendar ljudskih prava 2012“.

Više informacija možete pronaći i na zvaničnoj Facebook stranici www.facebook.com/ZenskaPrava.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  • Andrija Pejin

    Ova inicijativa je izuzetna i treba je podržati, što verujem i da će se i učiniti i podrška iz drugih sredina to poduprediti, da razlika među nama bude što manja i uspešnija i plodotvornjia…

  • admin

    Hvala, nadamo se da ćete se priključiti aktivnostima 🙂

  • Nataša

    Odlična inicijativa. Da li se kampanja može sprovesti u još nekim mestima? Ako možete malo pojasniti kako bi mogli da se priključimo aktivnostima. Hvala, pozdrav…