Oblikovanje Evrope – Welcome Croatia!

U Zagrebu je 15 juna organizovana konferencija povodom 1. jula i pristupanja Hrvatske Evropskoj Uniji kao i 28. juna povodom 20 godina obeležavanja Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost.

Konferencija je organizovana u sali Hrvatskog novinarskog doma a organizatori su bili Socijaldemokratska partija Hrvatske, Novo društvo, Fondacija za evropske progresivne studije (FEPS) i Evropski forum za demokratiju i solidarnost.

Skup je bio podeljen u nekoliko panela i iskorišćen je za predstavljanje knjige o Proširenju Evropske Unije i regionalnoj saradnji. Kao i svih ovih godina na skupu su bili predstavnici Centra modernih veština.

Na prvoj sesiji koja se ticala hrvatskog iskustva u priključivanju govorili su: Tonino Picula, Tommy Waidelich i Antun Vujić. Svi učesnici su iskazali veliko zadovoljstvo što Republika Hrvatska pristupa EU i što će biti most saradnje sa čitavim regionom.

U Zagrebu je prošlog i ovog vikenda održan veliki broj konferencija koje sve kao zajedničku temu imaju pristupanja Hrvatske Evropskoj Uniji.

Zagreb 1 600x300

Zanimljiv govor imao je Antun Vujić koji je govorio o opadanju elemenata socijalne države usled ekonomske krize i aktuelizovao veoma važno medijsko očitavanje demokratije jer se uloga medija kao čuvara demokratije uvek mora negovati.

Podsetio je da je 2002. godine bilo 15 demokratskih vlada a 2013. godine 5 čemu dodaje i  Hrvatsku koja pristupa 1. jula 2013. godine. Osvrnuo se na zanimljiv paradoks da je socijaldemokratija stvorila srednju klasu koja je sada u krizi te joj je stoga danas okrenula leđa.

Na drugom panelu predstavljen je zbornik radova “EU ENLARGEMENT ANNO 2012 – A Pregressive engagement“, grupe autora među kojima su: Ernst Stetter (FEPS), Hannes Swoboda (European Parliament), Danijel Tadić (EFDS), Kristian Vigenin (European Parliament), Štefan Fule (European Commissioner for Enlargement and European Neighbourhood Policy) i drugi. Glavni govornik ovog panela bio je Boris Tadić.

Zagreb-2 600x300

On je istakao da se ulaskom svih zemalja u regionu u EU dobija stabilno područje. “Proširenje ne sme stati” poruka je svih levičasrskih zemalja. Zemlje jugoistočne evrope ne smeju ostati na margini. Podsetio je da je stalno govorio o tome da se Balkan treba debalkanizovati i kretati ka primeru saradnje kakav međusobno imaju, na primer,  skandinavske zemlja.

Danijel Mondekar, Predsesdnik odbora za evropske integracije u Parlamentu Republike Hrvatske govorio je da Hrvatska ozbiljano razume svoju poziciju prema kojoj ona treba da bude most ka drugim zemljama zapadnog Balkana i da se već razmišlja o različitim oblicima udruživanja kao što je to slučaj u Skandinavskim, Baltičkim i zemljama Beneluksa.

I ovaj skup smo iskoristili za obnavljanje mreže predstavnika socijaldemokratskih stranaka kako iz zemalja regije tako i iz ostatka  Evrope.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *