Obrazovanje

Održan regionalni skup “Odnos medija i politike”

U organizaciji u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, predstavništvo za Srbiju i Crnu Goru, održan je od 7. do 10. maja u Vili Kolina, u prelepom italijanskom mestu Cadenabbia na obali jezera Komo. Miloš Đajić predstavnik Centra modernih veština je bio jedan od učesnika ovog skupa. Cilj skupa je bio da se u otvorenom razgovoru  dođe do bolje slike o ulozi medija i politike u razvoju demokratskog društva kao i precizno definisanje problema sa kojima se, u oblasti medija, danas suočavamo. Učesnici skupa su bili Suzana Trninić, radio B92, Marko Selaković, portparol URS, Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik dnevnog loista DANAS, Milorad Ivanović, pomoćnik glavnog urednika nedeljnika NOVI MAGAZIN, Miroljub Radojković profesor Fakulteta političkih nauka i Henri Bohnet, direktor predstavništva Fondacije Konrad Adenauer, Srbija i Crna Gora.  Na skupu je učestvovao kao gost i Christian Spahr, direktor Medijskog programa Jugoistočna Evropa Fondacije Konrad Adenauer iz Sofije. Na žalost Marko Đurić, savetnik Predsednika Srbije, zbog učešća u pregovorima ekspertskih timova Beograda i Prištine u Briselu nije mogao da dođe.

DSC_0977

Villa La Collina

Cadenabbia je malo mesto u kom je voleo da letuje nemački kancelar Kornad Adenauer. Podižući spomenik Konrad Adenaueru lokalna zajednica je pokazala koliko je za njih bilo važno  prisustvo ovog velikog nemačkog državnika. Nakon smrti Adenauera fonadacija koja nosi njegovo ime je otkupila vilu u kojoj je on odesdao i napravila divan prostor u kom se održavaju različite vrste razgovora u otvorenoj i opuštenoj atmosferi.

Na skupu odnos medija i politike govorilo se o sledećim temama:  Mediji i politika – ideal i stvarnost, Uticaj medija na kreiranje javnog mnjenja, Odnos politike i medija u Nemačkoj: Pregled najvažnijih (pozitivnih i negativnih elemenata), Političke partije i mediji: U centru moći?, Zakonske i političke pretpostavke slobodnih i nezavisnih (profesionalnih) medija, Medijske pretpostavke za odgovornu politiku, Stanje i perspektiva istraživačkog novinarstva danas, Obrazovanje političkog i novinarskog podmlatka: uloga političkih partija, medijskih kuća i civilnog društva, Važnost novinarske etike u Srbiji: između odgovornosti, senzacionalizma i skandala.

DSC_0973

Suzana Trninić

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *