Obrazovanje

Prenosimo znanje

Centar modernih veština je po prvi put od kada postoji imao priliku da predstacvnicima stranaka sa drugog kontinenta prenosi znanja i iskustva koje smo tokom svog dugogodišnjeg rada stekli. U gostima su nam bili predstavnici političkih akademija šest stranaka iz Tunisa. Ova poseta je deo programa podrške kojim IRI(International Republican Institute) kancelarija u Tunisu pomaže podizanje kapaciteta tamošnjih političkih stranaka. Na našu radost grupa je bila mešovita tako da smo mogli da veliki deo iskustva u radu sa političarkama prenesemo učesnicama. Ukupuno šest učesnika po tri žene i muškarca dolaze iz sledećih stranaka Afek Tounes, Al Joumhouri, Ennadha, Nidaa Tounes, Congress pour la Repubique i Ettakatol.

01

Jednonedeljni program posete je obuhvatao svakodnevna predavanja i razmenu iskustava. Mnogobrojna pitanja i veliko interesovanje za različite programe, tehnike, projekte… učinio je, za učesnike i učesnice iz Tunisa, ovu posetu veoma korisnom. Prvi dan smo predstavili CMV i njegov najstariji program “Školu moderne socijaldemokratije i političke komunikacije”. Kao što znate ova škola je ove godine upisala 15 generaciju polaznika i polaznica u petnestogodišnjoj istoriji CMV. Detaljno je predstavljen razvoj škole, način izbora polaznika i polaznica kao i kurikulumi za svaki pojedinačni modul. Na ovaj način smo preneli znanje koje smo sticali godinama i ponudili ideju za organizaciju slične škole i  Tunisu. Ovaj deo je predstavio Miloš Đajić.

Drugi dan smo se bavili načinima i modelima treninga trenera kao i izradom različitih kurikuluma. Ovaj deo im je bio posebno zanimljiv jer su njihove političke akademije pri strankama tek osnovane i nemaju mnogo iskustva u pravljenju trenerskih timova. Uz detaljan opis procesa kako se dolazi do trenera dobili su i metodologiju rada kako se postaje trener/trenerica. Nataša Ristić je radeći ovaj deo ukazala i na specifičnosti i metode grupnog rada sa većim grupama polaznika i polaznica.

Trećeg dana smo se bavili webom i online političkom komunikacijom i kampanjama. Predstavili smo naš sajt kao i sve alate koje koristimo uz prigodan case study projekta “Karavan ženskih prava”. Veoma su se obradovali idejama koje smo sa njima razmenili tako da je ovaj segment bio jedan od najkorisnijih pogotovo za učesnice posete. Celokupnu kampanju i sve detalje i nedoumice koje smo tokom rada imali predstavila je Marija Mutić. Popodne smo, trećeg dana, radili kroz razgovor sa njima na temu “upotreba trenera u kampanji”.  Igor Jojkić koji je i sam bio učesnik mnogih izbornih kampanja im je preneo iskustva koja smo mi u Srbiji stekli.

02

Četvrtog dana su imali priliku da uče o organizaciji događaja. Ovaj deo je realizovala naša bivša polaznica Nevenka Gojković. Upoznali su se procesom planiranja projekta događaja kao i primerima različitih događaja koje je Nevenka organizaovala u različitim kampanjama.

Sve u svemu ovo je jedno veliko priznanje za CMV i potvrda dobrog rada. Nakon više godina rada u regionu u oblasti političkog obrazovanja, komunikacije i online nastupa političkih stranaka dobili smo i međunarodnu potvrdu znanja i iskustva. Raduje nas da su nam učesnici prilazili i radosno izražavali svoje zadovoljstvo treningom i posetom. Ono što im je bilo najznačajnije je osećaj da bolje razumemo kontekst u kom rade nego kada im dođu treneri i eksperti iz Zapadnih zemalja. Hvala Đorđu Todoroviću na ukazanom poverenju i želji da znanje i dobre primere  iz Srbije širi na druge kontinente.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *