Komunikacija

PRibližimo opštinu građanima u Banja Luci

PRibližimo opštinu građanima je dogogodišnji program koji Centar modernih veština sprovodi još od 2003. godine sa ciljem podizanja kapaciteta opština i gradova za bolju komunikaciju i izgradnju odnosa sa svim zainteresovanim javnostima. Na poziv holandske organizacije VNG International, Miloš Đajić je održao predavanje na konferenciji “Mediji i lokalne samouprava”. Ovu konferenciju su zajednički organizovali Savez opština i gradova Republike Srpske i Udruženje novinara Republike Srpske.

Gradonačelnik Banja Luke i predsednik SOGRS govorio je o važnosti uloge medija u informisanju građanki i građana i njihovom uključivanju u proces donošenja odluka. “Lokalne zajednice su važne i treba ih staviti u fokus interesovanja građana jer se 90 odsto prava ostvaruje u upravo u lokalnim zajednicama.”

Zoran Sovilj, potpredsednik udruženja novinara RS je istakao da po dostupnim podacima 30 od 65 opština u Republici Srpskoj nema lokalni mediji  na svojoj teritoriji. Takođe je prezentovao druga međunarodna iskustva kako obezbediti pravovremeno i kvalitetno informisanje građanki i građana.

Miloš Đajić je predstavio projekat “PRibližimo opštinu građanima” i pozvao  predstavnike medija i sve druge aktere da na predstojećim lokalnim izborima podstaknu stranke na nove i kreativne ideje za rešavanje pitanja komunikacije sa građanima.

Istaknuti su dobri primeri grada Banja Luke i njihovog odeljenja za odnose s javnošću koji  je dobar primer za sve u regionu. Podsetio je i da je odeljenje za odnose s javnošću u Banja Luci ISO standardizovano. Predstavljeni su i pimeri iz Srbije o komunikaciji gradske opštine Vračar kao dobar model i pravac koji bi mnoge opštine mogle da slede. Rečenica koja je kasnije često puta u diskusiji spominjana je da “svaka pristojna organizacija u današnje vreme mora imati svoj medij”.

Posle burne diskusije koja je bila prouzrokovana nezadovoljstvom predstavnika 16 lokalnih radio stanica koji od Vlade Republike Srpske nisu dobili tražena sredstva doneti su zaključci.

Između ostalog da  se podstaknu opštine i gradovi da unapređuju znanja i veštine zaposlenih u odeljenjima za odnose s javnošću.  Takođe je Vladi RS preporučeno da na transparentniji način dodeljuje sredstva kojima pomaže opstanak lokalnih medija u vremenu krize.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *