Saopštenja

Reakcija na ismevanje učesnica kampanje 1 milijarda ustaje

Centar modernih veština, kao jedan od organizatora događaja “1 milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama” u Beogradu, osuđuje ismevanje članica Unije žena Srpske napredne stranke koje su se na svoj način priključile ovoj globalnoj akciji.

Podsećamo novinare, urednike, blogere, humoriste i sve koji se bave ovom temom da akcija “1 milijarda ustaje” nije takmičenje u plesu i pevanju, već međunarodna kampanja protiv nasilja nad ženama. Ismevanjem žena i muškaraca koji su se priključili akciji, ismeva se posredno i cela akcija i dovodi u pitanje budući angažman svih javnih ličnosti, političarki i političara, građanki i građana koji bi mogli da daju doprinos borbi protiv nasilja kroz ovu kampanju.

Deo ove kampanje je i ples sa koreografijom uz pesmu “Pokidaj lance” (Break the Chain) koji je ima funkciju podizanja svesti o ovom društvenom problemu, osvajanja prostora za temu i pružanja podrške ženama koje su preživele nasilje. Ista koreografiju na istu muziku igra se u celom svetu koji se tako simbolično ujedinjuje u istom, važnom apelu da se zaustavi nasilje nad ženama. Podvlačimo da nije bitan umetnički doživljaj ovog plesa, niti veština, već iskazan aktivizam i želja da se suprotstavi nasilju i na ovaj način.

Ima mnogo onih koji se priključuju akcijji na licu mesta tokom samog događaja i time iskazuju svoju podršku globalnoj akciji i potrebu za rešavanjem problema, i zaista nije poenta u tome da li je koreografija uspešno izvedena ili ne.

“Milijarda ustaje protiv nasilja” je kampanja globalnog  pokreta V-day,  čiji je cilj upravo zaustavljanje nasilja nad ženama. Zajedničkim plesom 14. februara, ljudi širom sveta pokazuju brojnost i snagu onih koji odbijaju da ćutke posmatraju svakodnevno zlostavljanje žena. Ove godine se zahteva REVOLUCIJA, podvlačeći da su nam potrebne radikalne promene u pristupu problemu, promene u svesti, hrabrije, odlučnije i kreativnije akcije koje mogu obezbediti smanjenje, odnosno prestanak nasilja nad ženama.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *