Saopštenja

Rio+20

Za tačno nedelju dana 20. Juna u Rio de Žaneiru u Brazilu počinje Konferencija UN o održivom razvoju poznatija pod imenima “Samit planete Zemlje 2012” i “Rio+20”,  kojoj će prisustvovati i naša saradnica Sanja Jovanović.  Sanja će Konferenciji prisustvovati kao novinarka i aktivistkinja u oblasti zaštite životne sredine. Redovno će nas izveštavati o dešavanjima, a po povratku će napisati nekoliko interesantnih blog postova. Ukoliko imate neka pitanja ili sugestije za Sanju, napišite u komentarima pa ćemo joj preneti.

O Konferenciji

Imena potiču od inicijalne konferencije održane u Riju 1992. godine.  Samit je osnovan sa ciljem da se lideri zemalja ujedine i definišu putanju održivog razvoja koja će voditi ka budućnosti u kojoj će kompletna svetska populacija imati pristojan životni standard , dok se u isto vreme čuvaju ekosistemi i prirodni resursi.

Ciljevi ovog samita jesu da se obezbedi politička posvećenost održivom razvoju, da se proceni napredak u pogledu međunarodnih dogovora i ciljeva o održivom razvoju kao i da se adresiraju novi problemi i izazovi. Samit se fokusira na dve specifične teme. Prva tema je zelena ekonomija u kontekstu iskorenjivanja siromaštva i održivog razvoja a druga institucionalni okvir za održivi razvoj. Samitu će prisustvovati političari i šefovi država / šefovi vlada zemalja članica , kao i zvaničnici iz zemalja članica i međunarodnih institucija. Članovi organizacija civilnog društva će takođe biti prisutni kao i mediji a očekuje se i veliki broj aktivista.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *