Obrazovanje

Sarađivali smo sa “Isterivačima diskriminacije”

Radeći na podizanju kapaciteta institucija Centar modernih veština je bio pozvan da osnaži predstavnike i predstavnice Panela mladih savetnika poverenika za zaštitu ravnoprtavnosti.

Panel mladih “Isterivači diskriminacije” čine srednjoškolci i srednjoškolke iz različitih delova Srbije zainteresovani da se aktivno bore protiv diskriminacije. U susret svetskom danu deteta oni su se pripremali da u Narodnoj Skupštini Republike Srbije  na javnom slušanju predstave prvi izveštaj o stanju dečijih prava u Srbiji. Ovaj izveštaj je prvi takve vrste koji izdaje Kancelarija poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

01 600x300

Tokom jednodnevnog rada na unapređenju veština javnog nastupa i veština prezentacije sa ovom mladim ljudima radili su Nataša Ristić i Miloš Đajić iz Centra modernih veština. U kratkom roku koji su imali trebalo je proći i teorijski i praktični deo.

Na samom početku prezentovan je teoretski deo javnog i medijskog nastupa kao i veština prezentacije. Kroz  predstavljanje modela komunikacije ukazano je na važnost polja iskustva kao i na sve elemente koje komunikacija mora da sadrži. Nakon toga radili smo na verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji.  Kroz vežbe i simulacije učesnici i učesnice su imali priliku da razvijaju svoje veštine komunikacije i u praksi sagledaju problem prevelikog broja informacija, korišćenja nepoznatih termina i reči…

Nakon toga zajednički je rađeno na formi predstavljanja izveštaja.  Izveštaj je predstavljen kroz prezentaciju položaja dece u Srbiji i najčešće oblike diskriminacije kroz primere i praksu sa kojima se često sreću u Kancelariji poverinaka za zaštitu ravnopravnosti, zaključno sa preporukom za smanjenje diskriminacije dece.

03 600x300

Učesnici su bili podeljeni u 4 grupe i svaka je pripremala svog predstavnika. Na taj način predstavljanje izveštaja je u potpunosti bilo autentični proizvod rada mladih savetnika.

Uz Natašine sugestije kreiran je finalni tekst prezentacije kao i način i redosled predstavljanja. Uvežbajući predstavljanje mladi učesnici su stekli neophodno samopouzdanje da se pojave pred narodnim poslanicima i poslanicama.

“Veoma sam zadovoljna kako su ovi mladi ljudi prihvatili i brzo usvojili sve ono o čemu smo im govorili. Pred njima je sjajna budućnost. Žao mi je što nema više ovakvih prilika u kojima možemo čuti glas mladihgeneracija” rekla je Nataša ristić.

A kako je protekla prezentacija u skupštini možete pogledati OVDE.

Izveštaj u celosti možete preuzeti OVDE

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *