Saopštenja

Tražimo krivičnu i političku odgovornost

Centar modernih veština se priključio grupi udruženja građana koja je juče, 19.12.2014. godine podnela krivičnu prijavu protiv NN lica nadležnom javnom tužilaštvu zbog brojnih zloupotreba koje su se dogodile prilikom spornog Konkursa o dodeli sredstava za unapređenje usluga socijalne zaštite, a na koje smo javnost upozorili prethodinh nedelja. Takođe, Vladi Republike Srbije smo predali i zahtev za preispitivanjem političke odgovornosti ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, pod okriljem čijeg ministarstva je raspisan, a kasnije i poništen ovaj konkurs. 

Do sada je zahtev za smenu ministra Vulina i utvrđivanje krivične i političke odgovornosti za neregularnosti konkursa podržalo oko 150 udruženja građana iz cele Srbije. Među zahtevima se nalazi i apel za ponavljanjem konkursa koji je raspisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i za objavljivanjem imena članova komisije koji su učestvovali u ocenjivanju predloga projekata.

Nakon što je javnost opravdano ukazala na neregularnost konkursa za dodelu sredstava udruženjima građana za pružanje usluga socijalne zaštite, kao i na i očigledan pokušaj pronevere novca poreskih obveznika, ministar rada Aleksandar Vulin napao je ceo civilni sektor i pretio inspekcijama i proverama poslovanja u prethodnih 10 godina. Na kraju, potpuno nezakonito i neovlašćeno, izjavio da je odlučio da novac za usluge socijalne zaštite usmeri u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti, što je Vlada Republike Srbije i podržala, naknadno podržavši zahtev za realokaciju sredstava.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *