Saopštenja

U Skupštini Vojvodine samo 18 odsto žena

Nakon verifikacije poslaničkih mandata konstituisan je novi saziv Skupštine Vojvodine u kome ima samo 18 odsto žena. Od 120 poslaničkih mandata, ženama je pripalo samo 22 mandata u ovom sazivu.

Razlog za ovako malu zastupljenost žena se nalazi u specifičnosti izbornog sistema u Vojvodini. Polovina poslanika (60) je birana po propocionalnom sistemu sa zatvorenim izbornim listama, a polovina po većinskom sistemu. Kod proporcionalnog sistema, zahvaljujući aktivizmu civilnog sektora i kampanji “Stvarnih 30 odsto”, stranke su bile obavezne da svako treće mesto na listi povere ženi. Većina od 22 poslanice (19) kojima je verifikovan mandat su izabrane upravo po proporcionalnom sistemu, gde su stranke bile u zakonskoj obavezi da obezbede minimalnu zastupljenost žena. Po većinskom sistemu, po kome je birano 60 poslanika koji će zastupati interese građana Vojvodine, izabrane su samo 3 poslanice.

Kada odvojeno izračunamo procente po proporcionalnom i većinskom sistemu, imamo sledeću situaciju: 19 od 60 po proporcionalnom (odnosno 31.7 odsto) i 3 od 60 po većinskom sistemu (5 odsto). Ovo predstavlja i upozorenje svima koji budu radili na eventualnoj promeni izbornog sistema za celu Srbiju, da se, u slučaju uvođenja većinskog sistema, moraju predvideti mehanizmi koji će obezbediti minimalnu zastupljenost (30 odsto) oba pola u skladu sa evropskim normama i standardima.

Zastupljenost žena prema izbornim listama je sledeća:

– IZBOR ZA BOLjU VOJVODINU – BOJAN PAJTIĆ: 9 žena od 58 poslanika (15.5%)

–  LIGA SOCIJALDEMOKRATA VOJVODINE – NENAD ČANAK: 3 žene od 10 poslanika (30%)

–  SRPSKA RADIKALNA STRANKA – DR VOJISLAV ŠEŠELj: 1 od 5 poslanika (20%)

– POKRENIMO VOJVODINU – TOMISLAV NIKOLIĆ: SRPSKA NAPREDNA STRANKA, NOVA SRBIJA, POKRET SOCIJALISTA, POKRET SNAGA SRBIJE – BK : 5 od 22 poslanika (22.7%)

– DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE – VOJISLAV KOŠTUNICA: 1 od 4 (25%)

–  IVICA DAČIĆ – SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE (SPS), PARTIJA UJEDINjENIH PENZIONERA SRBIJE (PUPS), JEDINSTVENA SRBIJA (JS), SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA SRBIJE (SDP SRBIJE): 2 od 13 (15.4%)

–  VAJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG  – PÁSZTOR ISTVÁN  – SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA – IŠTVAN PASTOR: 1 od 7 (14.3%)

–  LIBERALNO DEMOKRATSKA PARTIJA ima samo jednog poslanika (po većinskom sistemu)


Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  • edita

    žene su ovaj put ne zasluženo ostale van skupštinskih klupa.Da li je to izraz straha jačeg pola u odnosu na lepši u politici.

  • MILICA TODOROVIĆ

    Dakle, verujem da će svima sada biti jasnije da nam predstoji “posao” oko novih reformi izbornog sistema :-).