Ženska prava

2014. GODINE JEDNA MILIJARDA USTAJE ZA PRAVDU

Početkom nedelje, 8. jula, globalni pokret za borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama – V-Day i kampanja JEDNA MILIJARDA USTAJE, pokrenuli su novu kampanju. Ovaj put JEDNA MILIJARDA USTAJE ZA PRAVDU. Nastavak kampanje oslanja se na energiju iz 2013. godine, kada se milijarda aktivista i aktivistkinja u 207 zemalja sveta okupila da “Ustane, protestuje i igra” kako bi nasilje nad ženama i devojčicama prestalo. Ove godine fokus će biti na svima onim ženama koje su iskusile porodično nasilje, a čiji počinioci ostaju nekažnjeni svuda u svetu.

JEDNA MILIJARDA USTAJE ZA PRAVDU predstavlja poziv svim ženama, muškarcima, mladima i starima na miran protest 14. februara 2014. godine. Ovoga puta ideja je da se protesti širom sveta održe ispred institucija/objekata gde sa pravom treba da očekujemo pravdu – ispred sudova, policijskih stanica, zgrada državne administracije, obrazovnih institucija, poslovnih zgrada, prostora ugroženih velikim zagađenjem, verskih objekata, stambenih četvrti ili jednostavno na mestima javnih okupljanja gde žene zaslužuju da se osećaju bezbedno, ali to često nisu.

“Ljudi koji nas podržavaju obraćali su nam se i izrazili želju da ove godine idemo dalje i “dublje” i da se bavimo činjenicom neadekvatnog kažnjavanja i nedostatka odgovornosti kao značajnim faktorima u održavanju stalnog nasilja nad ženama. JEDNA MILIJARDA USTAJE ZA PRAVDU poziva žrtve nasilja prema ženama i njihove saveznike da prekinu ćutanje umetnošću, plesom, marševima, ritualima, pesmama, govorima, svedočenjima i drugim načinima koji najbolje izražavaju njihov revolt, njihovu potrebu, želju, radost, “ izjavila je Eva Ensler, osnivačica V-Day-a i pokreta JEDNA MILIJARDA USTAJE.

jedna od milijardu 500x300

Za više od 15 godina u više od 200 zemalja sveta aktivistkinje i aktivisti  V-Day-a neumorno rade  na terenu sa ciljem da iskorene sve vrste nasilja prema ženama i devojčicama. Kao oblik otpora, V-Day aktivistkinje i aktivisti podižu svest, menjaju zakone, osnivaju krizne centre za žrtve silovanja i porodičnog nasilja, edukuju ljude u lokalnim zajednicama, a prikupili su i više 100 miliona dolara za finansiranje grupa čiji je rad usmeren ka zaustavljanju nasilja i pomoći žrtvama.

JEDNA MILIJARDA USTAJE ZA PRAVDU nastavlja da, snagom mreže aktivistkinja i aktivista V-Day-a, intezivira napore u stvaranju promena i poziva sve žene i muškarce širom sveta da ustanu i prkosno i radosno pokažu svetu snagu globalne solidarnosti i moć umetnosti da obrazuje, transformiše i inspiriše.

Kao deo kampanje, V-Day pretstavlja i novi film pod nazivom “Rising“ južnoafričkog reditelja Tonija Strobela. Film čine snimci sa prošlogodišnjeg globalnog događaja JEDNA MILIJARDA USTAJE, a poziva na pokretanje nove kampanje za pravdu. Film možete pogledati na www.onebillionrising.org/risingvideo .

Takođe, gledaoci će film moći da pogledaju i na novom websajtu koji je poklrenut, a čija je svrha da aktivistima širom sveta omogući da dele sadržaje sa svojom zajednicom i tako pokrenu dijalog i uključe što veći broj ljudi. Tokom meseci koji su pred nama, a do 14. februara 2014. godine, sajt će biti obogaćen novim sadržajima.

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *