Socijaldemokratija

Nakon četiri godine ponovo na Korčuli

Na Korčuli je od 25. do 27. avgusta održana jedanaesta #Korcula School u organizaciji koleginica iz CEE Gender Network. Nastavljajući tradiciju političkih razgovora ovogodišnja korčulanska škola se bavila rodnom ravnopravnošću i aktuelnom situacijom u svetu. Čitav događaj je organizovan u Centru za kulturu Korčula. Na školi je uživo i online učestvovalo preko 50 učesnica i učesnika iz nekoliko desetina zemalja.

Školu su otvorili Daša Šilović, predsednica CEE Gender networka, Sabina Glasovac, potpredsjednica Sabora Hrvatske i Nika Silić Maroević, gradonačelnica Korčule. One su sve istakle važnost rodne ravnopravnosti za demokratski i ekonomski razvoj čitave regije.

Paneli

Tokom dva dana i održanih desetak panela razgovarano je na mnoge teme. Između ostalog razgovarano je o učešću žena u odlučivanju, smanjenju razlike u zaradama, evropskim integracijama regiona, istraživanjima, saradnji, solidarnosti i zajedničkim akcijama.

 


Zaključeno je da su kvote i dalje neophodne ali da pariteno učešće žena u rukovodstvu stranaka i na listama socijaldemkratskih stranaka je od izuzetne važnosti. Ono što je posebno istaknuto je rad sa mladim ženama kao i ženama koje su prvi put u politici. Ključni zadatak za sve je da se žene ne razočaraju i odustanu posle samo jednog mandata.

Evropske integracije

Evropske integracije regiona su bile važna tema. Radmila Šekerinskaja je kroz perspektivu Severne Makedonije otvorila sva bolna pitanjakoja mi u regionu imamo. Kao što reče Ranko Krivokapić ni Jadransko more više nije sigurna luka za NATO brodove. Mnogo se razgovaralo o prethodnim mesecima i sastancima u Briselu kao i šta je potrebno menjati. Dogovoreno je da se pokrene tema integracije Zapadnog Balkana u Partiji evropskih socijalista. Njih očekuje kongres u oktobru pa bi to bila dobra prilika da se dogovori okvir koji bi se ticao EU integracija Zapadnog Balkana. Suština razgovora je da se Zapadnom Balkanu mora dati perspektiva i ponuditi brži način pristupanja. Sa jedne strane potrebnaje podrška proevropskim snagama, a sa druge uvlačenje zemalja u proces koji mora biti brži i jednostavniji.

 

U vezi sa razvojem demokratije i učešćem žena razgovarano je o položaju Foruma žena i njihovim ulogama u socijaldemokratskim strankama. Prezentovano je istraživanje koje je obuhvatilo 6 stranaka iz 4 zemlje o položaju žena u njima i funkcionisanju Foruma žena.

 

Zadaci

Poslednjeg dana konferencije održan je sastanak savetodavnog odbora CEE gender network mreže. Na njemu su dogovoreni konkretni koraci koje će mreža i partneri među kojima je i CMV preduzeti.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *