Socijaldemokratija

Urodnjavanje i životna sredina

Mreža Zelena stolica je organizovala seminar “Urodnjavanje i zaštita životne sredine”. Ovaj seminar je bio namenjen predstavnicama i predstavnicima jedinica lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i kaancelarija za mlade. Na seminaru su učestvovali učesnice i učesnici iz Niša, Pirota i Bora.

Svetlana Stefanović

Prvi dan

Prvog dana seminara predvačice i predavači su se bavili teorijskim okvirom rodne ravnopravnosti.  Podsetili smo učesnice i učesnike na odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti i drugih pravnih akata. Razgovarali smo o temu urodnjavanja (Gender mainstreaming) i kako da nju primenimo.

Učesnice i učesnici su imali i nekoliko radionica na ove teme kroz koje su u praksi prošli sve ono što je teoretski izneseno. Vrlo zanimljiva diskusija se vodila.

Učesnici

Drugi dan

Drugog dana Svetlana Stefanović je prezentovala ciljeve održivog razvoja. Prolazeći kroz Agendu 2030. ona je imala priliku da upozna učesnice i učesnike sa ciljevima i podciljevima agende. Ovi ciljevi su se odnosili i na rodnu ravnopravnost i na zaštitu životne sredine. U drugom delu je predstavljen izveštaj evropske komisije za 2022. godinu u oblasti životne sredine. Zatim se govorilo o nadležnostima lokalne samourave i na kraju tog dela učesnice i učesnici su imali mogućnost da kroz radionicu odrede neke od prioriteta za 2023. godinu. Vrlo zanimljive ideje su prezentovane: upravljanje hranom, uključivanje građana, reciklaža…

EKO-SISTEM

EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode MIS uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *