Ženska prava

Žene i muškarci mogu praviti promene zajedno

Ove godine je na Korčuli, od 28. do 30.8, održana IV Korčulanska škola koju organizuje CEE Gender network (Centralno-istočna evropska mreža za rodnu ravnopravnost).  CMV-a je prvi put bio zastupljen na ovoj važnoj političkoj školi na kojoj se okupljaju žene iz Socijaldemokratskih stranaka regiona. Želeći da nastave tradiciju letnjih Korčulanskih škola iz 60-70 godina prošlog veka CEE Gender network se, evo već četvrtu godinu za redom, na njima bavi važnim ideološkim i pitanjima koji se tiču položaja i uloge žena u strankama, društvu i institucijama.

korcula

“Korčulansku školu smo oformili imajući u vidu sve procese koji su se desili u regionu u posljednjih 20 godina, kao i haos u glavama mnogih oko ideologije i toga što je to socijaldemokratija. Također, jako smo dugo radili sa ženama i ženskim forumima na pitanjima rodne ravnopravnosti, pa smo procenile da bi bilo dobro i korisno za političke stranke i osnaživanje žena da krenemo u suštinski dijalog o tome u kakvom se društvu danas nalazimo i kakvo društvo želimo, kako vidimo socijalnu pravdu i socijalnu solidarnost te na koje načine će one u budućnosti zaživeti.” rekla je Daša Šilović.

Na ovoj školi je govoreno o današnjem položaju Socijaldemokratije u Evropi i svetu, gde se nalazi ženski pokret 20 godina nakon Pekinške platforme, kako ideološki profilisati SD stranke… Na školi su bile prisutne učesnice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije ali i Holandije, Italije, Belgije, Mađarske… Jedan od važnih aspekata škole je i međusobno umrežavanje žena kao osnova za buduću saradnju na različitim poljima.

raygovor

Jedan od zaključaka je da se mora mnogo više raditi na stalnom kontaktu sa biračicama/ima, na osnaživanju foruma, uključivanju muškaraca saveznika i njihovom obrazovanju za teme rodne ravnopravnosti… Tokom prethodnih godinu dana, žene socijaldemokratskih stranaka su aktivno radile na izradi Platforme o rodnoj ravnopravnosti koju su uputile svim liderima socijaldemokratskih stranaka regiona, PES-a i Socijalističke internacionale da ih svojim potpisom prihvate i podrže. CEE Gender network će pratiti implementaciju platforme usvojene na kongresu PES -a u junu u Budimpešti.

Ovogodišnja Korčulanska škola je organizovana u saradnji sa Partijom evropskih socijalista (PES) i Olof Palme Internacionalnim centrom.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *