Javno zagovaranje

Javno zagovaranje i mobilizacija zajednice

Centar modernih veština zajedno sa partnerima i drugim članicama mreže Zelena stolica nastavlja da realizuje aktivnosti u okviru projekta “Gradovi spremni za klimatske promene”. Ovoga puta smo organizovali trening “Javno zagovaranje i mobilizacija zajednice” namenjen osnovanim zagovaračkim timovima iz Kruševca, Požege, Pirota, Subotice i Sremske Mitrovice.

EKO-SISTEM program

Javno zagovaranje

Na početku samog seminara svi zajedno smo se podestili osnovnih informacija o projektu “Gradovi spremni za klimatske promene” Nakon toga su izabrani mentori imali priliku da još jednom porazgovaraju sa svojim timovima i zajednički utvrde pravce i teme za javno zagovaranje. Nakon toga je predavačica Milica Kezić Marčić govorila o osnovama Javnog zagovaranja. Milica je deo noformiranog TRAG trenerskog tima za javno zagovaranje.

Gradovi spremni za klimatske promene

Ona je govorila o konceptu javnog zagovaranja, a zatim o koracima koje preduzimamo u javnom zagovaranju. Učesnice i učesnici su imali priliku da kroz vežbu odrede sve zainteresovane javnosti u svojim lokalnim zajednicama. Zatim su ih rangirali prema njihovom uticaju na izabrane teme javnog zagovaranja. Ovo je bila korisna vežba jer su učesnice i učesnici na kraju seminara imali jasniju sliku o zajednici i grupama kojima bi trebalo da se u kampanji obrate.

Mobilizacija zajednice

Mobilizacija zajednice

Znajući da su nam potrebne mere, koje će biti podržane od strane građanki i građana, ovo je bila prilika da razgovaramo i razmenimo iskustva na ovu važnu temu. Ideja samog projekta je da lokalni zagovarački timovi dođu do zagovaračkih inicijativa kroz mobilizaciju zajednice i razgovor sa građanima. Zbog toga nam je bilo važno da podignemo njihove kapacitete i svi zajedno promislimo koji su to najefikasniji načini za mobilizaciju zajednice. Ovo je takođe bila prilika da razmenimo dosadašnja iskustva. Ona su pokazala da neke stvari u današnjem vremenu ne funkcionišu baš najbolje. Zato nam je bilo važno da čujemo od Milice šta su sve načini za mobilizaciju zajednice. Na kraju su učesnici i učesnice radili na svojim planovima mobilizacije.

javno zagovaranje

I za kraj

Današnji seminar nam je pomogao da se još bolje upoznamo i razmenimo znanja i iskustva. Učesnici i učesnice odlaze u svoje gradove sa jasnim pravcima delovanja i urađenim zadacima koji će im verujemo u to koristiti u zagovaračkoj kampanji. Dogovoren je i okviran plan rada da bismo sve predviđene aktivnosti završili pre nego se kampanja za vanredne izbore zahukta.

Zagovarački timovi

O EKO-SISTEM programu

EKO-SISTEM program podržava reforme u zaštiti životne sredine u Republici Srbiji. Misija programa je da aktivnijim uključivanjem organizacija civilnog društva (OCD) i drugih aktera u društvu pomogne u sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije (EU). Program je nastao je u želji MIS ( Mladih istraživača Srbije) da pomognu organizacijama u pripremama za ozbiljnije poduhvate i nove inicijative u oblasti zaštite životne sredine. Njihova želja je da OCD daju dodatnu pokretačku energiju potrebnu za sprovođenje reformi u oblasti zaštite životne sreine. To će raditi kroz razvoj organizacionih i finansijskih kapaciteta, ali i podsticanjem saradnje unutar sektora.

EKO-SISTEM program osnaživanja mreža udruženja građana, realizuju Mladi istraživači Srbije (MIS), a podržava Švedska. On predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine. Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *