Javno zagovaranje

Pismo narodnim poslanicama – ne glasati za Vladu bez minimum 30% ministarki

Poštovana gospođo….,

Želimo, pre svega, da Vam čestitamo na izboru za narodnu poslanicu i poželimo uspešan rad. Kao što znate, u zajedničkoj akciji poslanica i brojnih nevladinih organizacija, prilikom izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, usvojen je amandman kojim se prvi put obezbeđuje da u Skupštini Srbiji bude stvarnih 30% žena. Time smo kao društvo napravili ogroman pomak i svrstali se u sam evropski vrh. Verujemo da će ovaj saziv Skupštine biti potpuno drugačiji po pitanju atmosfere, tema koje pokreće, kvalitetu debata, i upravo zato što će se glas žena čuti mnogo snažnije.

Ženska Vlada, Beogradski fond za političku izuzetnost i Centar modernih veština javno su zatražili od političkih stranka da u sastavu nove Vlade Republike Srbije minimum 30% ministarskih resora zauzmu predstavnice politički manje zastupljenog pola. Ovuinicijativu je do sada podržalo 30 organizacija civilnog društva, kao i državna tela koje se bave rodnom ravnopravnošću, predstavnici medija i veliki broj istaknutih pojedinki, čime je ona postala inicijativa građanki i građana Srbije.

Zato se obraćamo Vama lično kao narodnoj poslanici, jer ste upravo Vi osoba koja može da pomogne da se proces većeg prisustva žena na mestima odlučivanja ne zaustavi. Tražimo od Vas da svojim glasom ne podržite izbor Vlade Republike Srbije, ukoliko u njoj nema minimum 30% politički manje zastupljenog pola.

Ne smemo odlagati rešenja koja su dobra za sve, rešenja koja predstavljaju mali napor za Vas, a čine ogroman napredak za društvo. Iskoristite svoju snagu, pokažite žensku solidarnosti i podržite ovu akciju koja će Vas učiniti vidljivijom već na prvoj sednici u Skupštine Srbije. Broj od 3.6 miliona žena u Srbiji mora biti adekvatno predstavljen i u Vladi. Mi to možemo, zajedno, žene i muškarci. I niko neće biti na gubitku i – svi ćemo biti na dobitku.

Akciju možete podržati i podnošenjem amandmana na Zakon o Vladi ili zahtevom/lobiranjem unutar svojih poslaničkih grupa.

Ravnopravnost je jedna od temeljnih vrednosti svakog društva, a rodna ravnopravnost je upravo ta prva stepenica na kojoj vidimo da li jedno društvo ima nameru da uvažava druge i drugačije, i jednako zastupa sve svoje građane i građanke. Naš Ustav (član 15.), kao i mnogobrojna evropska i međunarodna dokumenta, zastupaju stav da su muškarci i žene ravnopravni.

Ovo je prilika da napravimo veliki iskorak i da, kao društvo, pokažemo zrelost i posvećenost temeljnim evropskim vrednostima. Zato nam pomozite da se zajednički, onako kako smo to uradili u Skupštini, izborimo i za veći broj žena u budućoj Vladi Republike Srbije!

Do istinske ravnopravnosti i pariteta,

Srdačan pozdrav

 

U ime Ženske Vlade, Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Centra modernih veština i tima stvarnih 30%

Miloš Đajić

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *