Ženska prava

#Mladiodakcije Kikinda

Na severu Vojvodine u divnoj Kikindi mala grupa posvećenih dečaka i dve devojke su organizovali prezentaciju projekta i njihovog rada. Prezentacija je održana u Tehničkoj školi. Na njoj su se oni najviše bavili cyber nasiljem tj. neprimerenim porukama koje devojke dobijaju od muškaraca

Prezentacija

U svečanoj sali Tehničke škole okupilo se preko 50 učenika i učenica iz različitih razreda. Njima su Luka, Jovan, Mina … i drugi prezentovali ono što su kroz ovaj projekat naučili. Inicirali su razgovor na temu šta je to nasilje kao i da li se nasilni rađamo? Pustili su TED predavanje “Muška kutija”. Zatim su sa prisutnim dečacima razgovarali o tome šta je potrebno da uradimo da bismo izašli iz te muške kutije koja nas svojim vrednostima gura u nasilje.

Nakon toga su prezentovali prikupljene screen shot-ove poruka koje su njihove drugarice dobijale. Zastrašujuće deluje nasilje koje izbija iz svake od njih. Na taj način su pokrenuli diskusiju sa prisutnim devojkama o svakodnevnim oblicima nasilja koje ih okružuje.

Diskusija

Profesor Dragan Odžić koji je aktivno učestvovao u čitavom projektu je nakon prezentacije moderirao diskusiju. U diskusiji su učestvovali učesnici i učenice i članovi i članica tima #mladiodakcije iz Kikinde. Zaposleni u Tehničkoj školi su pokazala da je moguće aktivno se uključiti i pokrenuti diskusiju na teme koje možda nisu u prvom trenutku interesantne, a od suštinske su važnosti za zdrav razvoj ličnosti.

Razgovarajući o elementima muške kutije videlo se koliko dečaci tek u suočavanju sa njom razumeju svu opasnost i pogubnost “moranja” koje ona nosi. Opet se i ovde pokrenulo pitanje kako da se borimo protiv nasilja i pokazalo se još jednom da mladi ne veruju da sistem može da ih zaštiti.

O projektu

Projekat „Mladi protiv nasilja prema ženama“ se sprovodi u okviru regionalnog programa Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) „Zaustavljanje nasilja prema ženama: primena normi, promena svesti“, koji finansijski podržava Evropska unija.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *