Ženska prava

Sastanak UN Women partnerskih organizacija

U Istanbulu je 7. i 8. maja održan regionalni sastanak partnerskih organizacija pod nazivom “Partnerstvom do zaustavljanja nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i Turskoj”. Ovaj regionalni program sprovodi UN Women, uz finansijsku podršku Evropske Unije. I sam naziv programa „Implementacija zakonskih normi, promena svesti“ govori o tome koji su najvažniji zadaci koje nevladine organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova*, Severne Makedonije, Srbije i Turske treba da sprovedu.

Učesnice i učesnici

Preko 70 organizacija je uključeno u ovaj program i ovo je bila prilika da se kroz tematske diskusije i radionice razgovara o dosadašnjim rezultatima i predstojećim izazovima. Učesnice su pokušale da pruže odgovori na različita ključna pitanja koja su se u ovoj oblasti u međuvremenu pojavila, pre svega uvažavajući CEDAW i GREVIO izveštaje. Takođe ovo je bila prilika za dodatno povezivanje i umrežavanje kao i razmenu iskustva. Prezentacije rezultata su bile vrlo zanimnljive jer su pokazale napore i dostignuća posvećenih ženskih organizacija.

Naš projekat

Centar modernih veština je u aprilu započeo projekat Mladi protiv nasilja prema ženama“ u okviru ovog programa. Ovo je bila prilika da naš predstavnik, Miloš Đajić, na sastanku razgovara sa drugim organizacijama koje rade na sličnim projektima ili sa sličnom ciljnom grupom. Sigurni smo da ćemo informacije koje smo čuli i naučene lekcije drugih organizacija pomoći u implementaciju naših projektnih aktivnosti.

Osnaživanje

Facilitatorka bila Dil Wickremasinghe je unela novu energiju u sastanke ovog tipa. Njen pozitivan odnos, muzika i vežbe su učinile da sastanak dobije neophodnu dinamiku i energiju. Takođe ona je imala priliku da nas upozna i sa novim konceptima rodne ravnopravnosti koje je poslednji dan konferencije iznela.

Osnaženi radujemo se nastavku našeg projekta i daljoj borbi za rodnu ravnopravnost i eliminaciju svih vidova nasilja nad ženama.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *