Ženska prava

#Mladiodakcije Šabac

Nakon dva meseca tim iz Šapca mladi protiv nasilja prema devojkama je prezentovao svoju kampanju usmerenu ka dečacima iz šabačkih srednjih škola. Prezentacija je održana u prelepoj sali “Vinaver” Biblioteke šabačke. Njoj su prisustvovali đaci nekoliko šabačkih srednjih škola zajedno sa nekoliko profesora.

 

Otvaranje

Na početku je prisutnima predstavljena ideja uključivanja mladih ljudi u borbu protiv nasilja prema devojkama. Takođe su prezentovane aktivnosti koje je ova grupa dečaka realizovala tokom trajanja projekta. Nakon toga govorio je Đorđe koji je predstavio njeove utiske i šta je to naučio i dobio ovim projektom. Između ostalog naveo je da su imali priliku da se upoznaju sa rodnom ravnopravnošću, da prođu seminar i saznaju nove informacije u vezi sa ovom temom.

Istraživanje

Kao što smo već pisali tim iz Šapca je sproveo istraživanje u šabačkim srednjim školama na temu verbalnog nasilja prema devojkama. Online upitnik je popunilo 50 ispitanica. Mateja, Srđan, Đorđe … su prezentovali deo po deo rezultata istraživanje. Prikupljheni podaci pokazuju da:

  • svaka treća ispitanica imala lično iskustvo sa nekim vidom nasilja
  • drugarica svake druge ispitanice je doživela neki vid nasilja
  • dve od tri ispitanice su istakle da u njihovoj okolini muškarci dobacuju devojkama

Prezentovanje originalnih izjava ispitanica o nasilju i situacijama o kojima su svedočile su bile dragocene. Prisutni su mogli da uvere kako se devojke osećaju i šta im sve muškarci govore. Zaključak je bio da je to ponašanje koje je loše i da se može na različite druge prijatnije i lepše načine prići devojkama.

Diskusija

Nakon istraživanja sa Necom i Đorđem bio je organizovan kratki razgovor u formi TV emisije.  Miloš je postavljao pitanja o projektu, seminarima, podsmehu drugara, teškoćama i porukama. Odgovori su pokazali da su dečaci naučili nove stvari i razumeli koliko je tema aktuelna i važna. Interesntni su bili njihovi odgovori u vezi sa reakcijom okoline na njihov angažman u projektu. U ovaj deo se ponovo uključila publika. Milica je ispričala svoje iskustvo sa nasiljem koje je doživela. Druga devojka je pitala dečake da li razumeju koliko su joj bola naneli neprimerenim šalama na njen izgled.

Projekat „Mladi protiv nasilja prema ženama“ se sprovodi u okviru regionalnog programa Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) „Zaustavljanje nasilja prema ženama: primena normi, promena svesti“, koji finansijski podržava Evropska unija.

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *