Obrazovanje

Održan Trening trenera

Centar modernih veština je nastavio rad na podizanju kapaciteta stranaka i političkih fondacija iz čitavog regiona Zapadnog Balkana. U Vršcu je od 26. – 28. novembra održan regionalni trening za trenere. Na ovom treningu su učestvovali predstavnice i predstavnici socijaldemokratskih stranaka iz Severne Makedonij, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Predavači su bili Miloš Đajić, Igor Jojkić, Boris Bočvarski i Snežana Isaković. Trening je održan uz podršku FMS i Laburističke stranke kroz program “Inkluzija i nejednakost”.

Trenerska posla

Trenerski posao je zahtevan. Iskusni predavači su imali zadatak da ga približe tehnike držanja treninga učesnicima i učesnicima od koji su neki prvi put bili u prilici da drže samostalno seminar. Mislimo da smo u tome uspeli, jer su učesnice i učesnici na kraju bili zadovoljni onim što su od znanja i veština dobili.

Ovaj trening je bio usmeren na podizanju kapaciteta i veština učesnika i učesnica. S obzirom na mali broj učesnica i učesnika grupa je bila idealna za rad i vežbanje. Drago nam je da su svi imali priliku da se se okušaju u držanju treninga jer je to najvažnije iskustvo koje su na ovom treningu mogli da dobiju.

Dobra atmosfera i raznovrstan program su učinili da se učesnici osećaju prijatno. Upeli smo da ih povežemo i to je važna stvar kada se održavaju ovakvi treninzi. Njihovi karakteri, iskustva i znanja su se nadopunjavali. Posvećeni rad je dao rezultate i oni su zadovoljni otišli svojim kućama.

Program

Program seminara je obuhvatao tehnike otvaranja seminara. Zatim smo se podsetili kako uče odrasli i pomenuli tri stila učenja: vizuelni, auditivni i kinetički. Takođe smo se bavili sa tri ključna pitanja koja svaki trener treba sebi da postavi: Zašto? Šta? i Kako?.

Zašto? – držim seminar, i koji je njegov cilj?
Šta? – želim da učesnice i učesnici zapamte
Kako? – koja ću metodološka sredstva koristiti u prenošenju sadržaja

Drugog dana smo se bavili “začinima” u treningu, različitim metodologijama i načinima kako dajemo zadatke. Sve to je bio uvezano i sa radionicama, ice break-erima, podelama u grupe. Vežbali smo kreativne načine za podelu u grupe. Zatim smo bavili pravilima za pravljenje trenerske agende.

U popodnevnom delu su učesnici pripremali svoje trenerske agende i prezentovali deo njih. Zadatak je bio da osmisle 90 minuta treninga a da od toga izvedu 15 minuta. Bilo je jako zanimljivo jer smo kroz diskusiju zajednički učili o načinima za davanje povratnih informacija.

Trećeg dana na programu je bila online držanje treninga. Kako u današnjem COVID 19 trenutku držimo seminare i šta je sve to čega moramo da se čuvamo. Važno pitanje je bilo kako online treninga učiniti zanimljivijim i koji su to “začini” koji nam to omogućavaju. Ovaj deo su radili iskusni treneri iz korporativnog sektora koji na dnevnom nivou rade veći broj treninga online.

Zaključak

Centar modernih veština nastavlja regionalnu saradnju. Podižući kapacitete fondacija i socijaldemokratskih stranaka težimo ka zajedničkoj bazi trenera. Borba za prava LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa je uvek bila priroritet rada Socijaldemokratskih stranaka. Mehanizmi za njihovu inkluziju i borbu protiv nejednakosti su važni alati za israpvljanje društvenih nepravdi.

O programu

CMV u saradnji sa partnerima iz Progres institutaForuma lijeve inicijative i Fondom za progresivne politike nastavlja program Socijaldemokratija i ljudska prava.I ovim treningom za trenere nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat sprovodimo zajedno sa zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz Velike Britanije na podršci ovom projektu. Hvala i  Rainbow rose mreži organizacija koja nesebično deli znanja i iskustva iz ove oblasti.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *