Obrazovanje

Planiranje u Istanbulu

Nastavljajući regionalnu saradnju predstavnici Centra modenrih veština su prisustvovali regionalnom sastanku i planiranju. Na poziv Olof Palme međunarodnog centra predstavnice i predstavnici think tank organizacija sa prostora Zapadnog Balkana okupili su se od 5. 8. decembra u Istanbulu. Sastanku su prisustvovali predstavnice i predstavnici iz Centra modernih veština, Foruma lijeve inicijative, Progres instituta, Qemal Stafa fondacije i instituta Musine Kokalari. Sve ove organizacije deluju na polju političkog obrazovanja.

Socijaldemokratija u regionu

Prvi dan je bio posvećen prezentaciji aktuelnih projekata i planova za sledeću godinu. Dosta se razgovaralo o regionalnoj saradnji i mogućnostima koje nam ona pruža. Gotovo svi su se saglasili da je neophodno unaprediti saradnju i podići je na viši nivo. Dobra energija i povezanost koja je napravljena među fondacijama neophodno je da se prenese i na sestrinske stranke. Mnogobrojne teme i izazovi su zajednički i potreban je snažan regionalni odgovor. Počeviši od fake news do urušavanjja demokratije. Lokalni izbori u Severnoj Makedoniji su to pokazali. Biračice i birači socijaldemokratskih stranaka su zahtevni i traže da se problemi rešavaju. Ne trpe bahatost, korupciju i aroganciju kao i manjak političke kulture.

PROGWEB

Centar modernih veština od samoga početka učestvuje u organizaciji i kreiranju programa za Progresivne politike na Zapadnom Balkanu (Progressive Politics in Western Balkans). Nakon tri generacije polaznika godišnjih seminara pripremljena je analiza koja treba da pokaže kuda i kako dalje. Ovo je prvi program političkog obrazovanja koji okuplja liberalne i socijaldemokratske stranke u regionu. On daje priliku mladim ljudima da steknu znanja i veštine kao i kontakte za njihov budući politički rad.

Drugog dana su nam se pridružile i koleginice iz Center party kao i iz Boris Divković fondacije i Liberalne stranke Severne Makedonije. Na ovom sastanku smo razgovarali o iskustvima, naučenim lekcijama ali i mogućnostima koje nam PROGWEB kao jedinstven program pruža. Ključni zaključak je da se neke stvari promene da bi program mogao da bude atraktivniji i da konkuriše drugim regionalnim programima političkog obrazovanja za mlade.

Zaključak

Ovakva vrsta sastanaka je više nego potrebna na kraju svake godine da se na miru rezimiraju aktivnosti i naprave planovi. Stalno učenje, unapređivanje programa i prilagođavanje potrebama budućih učesnica i učesnika je ključ uspeha za svaki program političkog obrazovanja u regiji.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *