Obrazovanje

Politička akademija 2021 – punoletstvo

Ove godine Politička akademija slavi 18. godina od svog osnivanja. To predstavlja jedan značajan jubilijej. Politička akademija je jedan od najbolje ocenjenih projekata u Bosni i Hercegovini.

Politička akademija

Nju i ove godine zajednički organizuju Fondacije Friedrich EbertBanja Luka College i Centar za studentsku demokratiju. Politička akademija je namenjena mladima ljudima koji su zainteresovani za oblasti politike, javne uprave, evropskih integracija, civilnog društva, medija… Njen cilj je obrazovanje i osposobljavanje mladih liderki i lidera kroz progresivne ideje zasnovane na vrednostima: slobode, socijalne pravde, solidarnosti, jednakosti i anti-diskriminacije. Program Akademije je dizajniran tako da pruža teorijsko znanje i praktične veštine. Ona ima za cilj da mladima omogući unapređivanje znanja i sticanje novih veština, kako bi se aktivno bavili socijalnim i političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Na ovogodišnju Političku akademiju primljeno je 29 polaznika i polaznica iz Banja Luke, Mostara, Čapljine, Neuma, Doboja, Sarajeva, Konjica i drugih gradova iz Bosne i Hercegovine.

Predavači CMV-a su i ove godine bili pozvani da održe radionicu upoznavanja i uvodno predavanje o populizmu u doba pandemije na prvom modulu Akademije. I ovoga puta za upoznavanje su iskoristili radionicu  “facelees” kojom je uvedena neophodna dinamika u predstavljanje na ZOOM platformi. Nakon utvrđivanja pravila rada, instrukcija za upotrebu platforme, predstavljene su fotografije bez lica koje su učesnici i učesnice pripremili. Bilo je jako zanimljivo slušati priče mladih ljudi o njima i njihovoj motivaciji za bavljenje javnim poslom.

World cafe

U drugom delu rada prošli smo kroz podsećanje značenja termina populizam, post istina i lažne vesti. Poseban osvrt je napravljen na pandemiju Covid 19 i kako je ona uticala da ove pojave postanu učestalije. Obratila se posebna pažnja na antivaksere i neophodnost vakcinacije.

Nakon toga su učesnici bili podeljeni u grupe i razgovarali su korišćenjem metode worldcafe na teme u vezi sa demokratijom, ljudskim pravima, lažnim vestima i političkoj komunikaciji i kulturi u doba pandemije Covid-19. Vrlo produktivna debata se vodila u sobama ZOOM platforme.

Ovim CMV, uprkos ograničenjima izazvanim pandemijom, nastavlja svoju misiju kao regionalno relevantna obrazovna organizacija. Uvek se radujemo novim prilikama za rad sa dugogodišnjim partnerima na različitim programima političkog obrazovanja.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *