Obrazovanje

Ponovo u Banja Luci – 19. politička akademija

Posle dve godine rada online zbog pandemije SarS-Cov 2 virusa u Banja Luci je od 28. do 30. aprila održan prvi modul “Političke akademije”. Ovu Političku akademiju tradicionalno zajednički organizuju Fondacije Friedrich EbertBanja Luka College i Centar za studentsku demokratiju.

Prvi modul

Prvi modul “Građanin, društvo i politika u modernoj demokratiji” obuhvata teme o populizmu, stanju ljudskih prava, slobodi medija, suočavanju sa prošlošću i unapređivanje veština javnog nastupa. Predavači CMV-a su i ove godine bili pozvani da održe radionicu uvodno predavanje o populizmu, lažnim vestima, tabloidizaciji medija. Na samom početku smo sa učesnicima definisali pravila rada koje su sami učesnici predlagali. Zatim smo na zanimljiv način predstavili jedni druge. Sama radionica upoznavanja je bila veoma vesela i probudila je neophodnu energiju i smeh. Bilo je jako zanimljivo slušati priče mladih ljudi o njima i njihovoj motivaciji za bavljenje javnim poslom.

Worldcafe

Worldcafe je alatka koju često koristimo u svom radu sa većim brojem učesnika i učesnica. Nakon podsećanja o značenja termina populizam, post-istina i lažne vesti izabrano je četiri moderatora i modratorki.  Poseban osvrt je napravljen na post pandemijski svet, kao i na posledice pandemije Covid 19 i njen uticaj na urušavanje demokratije. Obratila se takođe posebna pažnja na trenutnu situaciju i rat u Ukrajini.

Moderatori i moderatorke su imali za zadatak da pripreme pitanja na jednu od četiri izabrane teme.Nakon njihove pripreme meoderatora pristupilo se worldcafe radionici. Teme na stolovima su bile demokratija u političkim strankama, demokratija na Balkanu, ljudska prava i demokratija u digitalnoj eri i demokratija i post istina. Po izveštajima moderatora i moderatorki vodila se vrlo produktivna debata.

Zaključci

Zanimljiva je bila prezentacija prikupljenih mišljenja na temu demokratija i post – istina. Učesnici i učesnice su u ogromnom broju rekli da je nemoguće boriti se protiv izrečenih laži. Smatraju da se podizanjem nivoa medijske pismenosti i kulture odgovornosti za izgovorenu reč može na neki način stati na put ovoj pojavi. Zanimljiva je bila i debata oko zaštite podataka na Internetu kao i mogućnosti elektrosnkog glasanja na izborima.

O akademiji

Politička akademija je namenjena mladima ljudima koji su zainteresovani za oblasti politike, javne uprave, evropskih integracija, civilnog društva, medija… Njen cilj je obrazovanje i osposobljavanje mladih liderki i lidera iz čitave Bosne i Hercegovine kroz progresivne ideje zasnovane na vrednostima: slobode, socijalne pravde, solidarnosti, jednakosti i anti-diskriminacije. Program Akademije je dizajniran tako da pruža teorijsko znanje i praktične veštine. Ona ima za cilj da mladima omogući unapređivanje postojećeg znanja i sticanje novih veština, kako bi se aktivno bavili socijalnim i političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini. Politička akademija je jedan od najbolje ocenjenih projekata u Bosni i Hercegovini.

Ovim CMV nastavlja svoju misiju regionalne saradnje kao relevantna organizacija za sve vrste političkog obrazovanja. Uvek se radujemo novim prilikama za rad sa dugogodišnjim partnerima, a pogotovo mladima na različitim programima političkog obrazovanja.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *