Obrazovanje

Prvi online trening trenera

Nastavljajući i u 2020. godini program Socijaldemokratija i ljudska prava Centar modernih veština je organizovao prvi online trening trenera. Na njemu su učestvovali predstavnici i predstavnice socijaldemokratskih stranaka iz čitavog regiona. Zajedno sa partnerima iz Progres instituta, Foruma lijeve inicijative i SDP Crne Gore okupili smo 16 budućih trenera i trenerica.

Offline i online

Ovo je bio izazovan poduhvat jer smo po prvi put pripremali ovakav program. Kao što znamo usled panedemije virusa Covid 19 prinuđeni smo da sve svoje aktivnosti sprovodimo koristeći različite Internet alate. Ono što smo naučili je da online seminari ne mogu trajati koliko i offline seminari. Zbog toga je izuzetno važna priprema svakog segmenta treninga. Improvizacija koja je u offline treninzima dozvoljena u online je svedena na najmanju moguću meru.

Program

Sam program smo koncipirali tako da u dva dana prođemo osnovne stvari u vezi sa sadržajem budućih treninga kao i tehnikama prenošenja znanja. Sve je počelo faceless vežbom iz point of you metodologije. Zatim smo se bavili istorijom socijaldemokratije i osnovnim vrednostima. Nakon toga smo u radionici povezivali kršenje ljudskih prava LGBTI zajednice i osnovnih vrednosti socijaldemokratije. Drugoga dana smo radili na upotrebi jezika i savladavanju LGBTI terminologije. Na kraju smo govorili o ciklusima učenja i o tome kako uče odrasli.

Nastavak

U nedeljama pred nama nastavićemo da se susrećemo sa ovom grupom budućih trenera organizujući različita predavanja, predstavljanje metodologije rada i različitih tema iz oblasti ljudskih prava. Ovim projektom nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat sprovodimo zajedno sa zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz iz Velike Britanije na podršci ovom projektu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *