Obrazovanje

Simulacija izborne kampanje

Drugi modul ovogodišnje “Političke akademije” je organizovan tradicionalno u Mostaru. Jedan od važnijih ciljeva POLAK Političke akademije je u upravo upoznavanje svih krajeva Bosne i Hercegovine kao i povezivanje učesnika i lokalnih zajednica. Kao što smo već pisali ovu Političku akademiju tradicionalno zajednički organizuju Fondacije Friedrich EbertBanja Luka College i Centar za studentsku demokratiju. Predavači CMV-a od samog početka učestvuju u radu Političke akademije.

Politička komunikacija

U prvom delu vremena koje nam je bilo na raspolaganju bavili smo se političkom komunikacijom. Podsetili smo se sa učesnicima na model komunikacije kao i na sve prepreke i izazove koje svaka komunikacija nosi sa sobom. Takođe smo kroz nekoliko vežbi pokušali da im podignemo svest o tome da je komunikacija odgovor koji dobiješ. Takođe smo kroz igru “gluvih telefona” ukazali da svaka komunikaciona poruka treba da ima makismum tri teme i da mozak ne može sve da zapamti, pogotvo ako nije uvežban da pamti.

Simulacija kampanje

U drugom delu smo se bavili simulacijom kampanje. Ovo je radionica koju mladi posebno vole jer ih stavlja u “cipele” u kojima oni često nisu bili. Prvo su učesnici izvlačeći ceduljice podeljeni u izborne štabove. Zatim su dobili uputstvo i poziciju svoje stranke. zadatak im je bio da odrede nekog ko će biti lice kampanje, zatim da naprave poruku, jedan taktički događaj i isplaniraju poslednjih 7 dana kampanje. ovoga puta nismo imali vremena za debatu i razgovor na temu mladih.

Mladi su sa velikim elanom pristupili izradi strategije za izbore i radu na zadacima. bilo je vrlo zanimljivo kako se neki koji su liberalne političke orijentacije brane od vrednosti kozervativizma koje su trebali da zastupaju. Takođe se to dešavalo i u obrnutom smeru. Na kraju su oni prezentovali svoje radove. Dogovorili smo se da ćemo pomoći ukoliko se kandiduju na sledećim izborima u Bosni i Hercegovini.

Ovim CMV nastavlja svoju misiju regionalne saradnje kao relevantna organizacija za sve vrste političkog obrazovanja. Uvek se radujemo novim prilikama za rad sa dugogodišnjim partnerima, a pogotovo mladima na različitim programima političkog obrazovanja.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *