Saopštenja

Potpiši i ti! – Deklaracija o borbi za LGBTI prava

Pred nama je EURO Pride, centralni događaj kojim se već 30 godina obeležava borba za ljudska i LGBTI prava. Želeći da se aktivno uključimo u njegovo obeležavanje, četiri organizacije sa prostora Zapadnog Balkana pokreću zajedničku kampanju prikupljanje potpisa za regionalnu deklaraciju o borbi za LGBTI prava. Ovom deklaracijom želimo da podstaknemo socijaldemokratske i demokratske stranke i njihove članice i članove iz čitavog regiona da aktivno pružaju podršku i bore se za poštovanje LGBTI prava.

Pozivamo sve aktivistkinje i aktiviste socijaldemokratski orijentisanih političkih partija, nevladinih organizacija, sindikata i medija s prostora Zapadnog Balkana koji veruju u osnovne socijaldemokratske vrednosti aktivne demokratije, solidarnosti i ravnopravnosti da potpišu deklaraciju. Podršku deklaraciji zajednički prikupljaju Progres institut (Severna Makedonija), Forum lijeve inicijative (Bosna i Hercegovina), Fond za progresivne politike (Crna Gora) i Centar modernih veština (Srbija)

Tekst deklaracije možete pročitati OVDE, a svoju podršku možete potpisati na LINKU

Potpisnice i potpisnici se obavezuju da će u narednom periodu užurbano raditi na:

  • Aktivnoj borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnih obeležja i polnih karakteristika; borbi protiv homofobije, transfobije i bifobije.
  • Unapređenju zakonodavnog okvira i zakonskog uređenja istopolnih partnerskih odnose, rodnog identiteta i prepoznavanja diskriminacije na osnovu polnih karakteristika.
  • Izgradnjii delotvornih partnerstava između političkih stranaka, LGBTI zajednice i civilnog društva, razmeni i promociji primera dobre prakse.
  • Promovisanju kulture poštovanja prava LGBTI osoba kroz projekte, aktivnosti i kampanje.
  • Izgradnji stranačke strukture i atmosfere u kojoj će zastupnici LGBTI zajednice i drugih manjina biti predstavljeni i osećati se sigurno.

Regionalna deklaracija je usvojena 2021. godine na konferenciji “Zaštita i unapređenje LGBTI prava u zemljama Zapadnog Balkana – temelj za progresivne politike i društvo”. Od 2015. godine uz podršku Laburističke stranke Velike Britanije i Fondacije Max van der Stoel pomenute organizacije i socijaldemokratske stranke iz regiona aktivno rade na pravazilaženju prepreka i unutrašnjem osnaživanju se za bavljenje temama LGBTI prava. Hešteg kampanje je#SDandLGBTI

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *