Saopštenja

Solidarne i pobunjene!

Ove godine zajedno sa velikim brojem feminističkih organizacija i pojedinki organizujemo osmomartovski protestni marš pod nazivom „Solidarne i pobunjene! Za radna prava, za pravdu, za mir!“ na ulicama Beograda s početkom u 16 časova. Želimo da podsetimo da je Osmi mart dan kada ustajemo i pridružujemo se naporima i pobedama svih hrabrih žena koje već 111 godina vode tu borbu na ovim prostorima. Nažalost, borba za ženska prava je i danas daleko od svog završetka. Zato ove godine, solidarno ustajemo za žene koje žive u socijalnoj nepravdi, siromaštvu i nasilju.

Izlazimo na ulicu, važno mesto ženske borbe, kako bismo POBUNOM ukazale na loše stanje radnih prava i odsustvo pravde za potlačene u našem društvu i izrazile SOLIDARNOST sa svim obespravljenim radnicama, višestruko marginalizovanim ženama, sa raseljenim licima i izbeglicama.

Žene Srbije zahtevaju:
• da zakonske regulative i praksa osiguraju maksimum 8-časovno radno vreme u toku dana, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada,
• da institucije adekvatno i blagovremeno rešavaju problem rodno zasnovanog nasilja,
• i pozivamo na mir, te apelujemo na državu da pruži podršku narodu Ukrajine.

Predviđeno okupljanje povorke je u 16h ispred Studentskog kulturnog centra (ugao Resevske i Kralja Milana); u 16.30 povorka kreće ulicom Kralja Milana do Trga Republike, uz zadržavanje na Trgu republike u trajanju od pola sata; potom sledi šetnja kroz Francusku i Gundulićev venac do Dobračine 55 (Prostor Miljenko Dereta) gde je planiran završetak marša u 18h i druženje.

Pozivamo vas da se pridružite protestnom maršu za ženska prava, u utorak 8. marta, u 16 časova, ispred Studentskog kulturnog centra u Beogradu, a medije da isprate ovaj događaj.

Za radna prava, za pravdu, za mir!

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *