Socijaldemokratija

Kujemo planove za Zelenu stolicu

Mreža „Zelena stolica“, u kojoj je Centar modernih veštin jedna od članica, organizovala je godišnji sastanak mreže i iskoristila ga za pripremu predloga strateškog plana. Izabrani konsultant Damjan Rehm Bogunović je vodio radionicu. Ovaj sastank je organizovan u okviru projekta „Gradovi spremni za klimatske promene“ koji sprovodi Centar modernih veština uz podršku partnera Ambasadora održivog razvoja i životne sredine, Fondacije BFPE za odgovorno društvo i Arhus centra Novi Sad.

Prostor “Miljenko Dereta”

Na samom početku predstavnici i predstavnice 12 organizacija članica mreže su imali priliku da se upoznaju sa rezultatima do kojih je konsultant došao na osnovu informacija sa sastanka 3.oktobra i analize popunjenog upitnika. Zanimljivo je i veoma korisno, za sagledavanje perspektiva, kada se na ovakav način dele ideje o pravcima razvoja mreže.

Klimatske promene

Razgovor o prioritetima rada

Nakon uvodnog dela, korišćenjem metodologije slične world caffe radionici, svi učesnici su mogli da razgovaraju na 4 teme: rad mreže, rodna ravnopravnost, klimatske promene, rad na lokalu. Rezultati ovih razgovora su kasnije prezentovani i o njima je razgovarano u plenumu. Vrlo zanimljivi uvidi svih učesnika koji su otvorili nova razmišljanja o samoj mreži i njenoj koristonsti za članice mreže. Podsećamo da je mreža “Zelena stolica” jedna od većih mreža sa 68 članica.

Tanja Petrovic, Mladi istraživači Srbije

Nakon toga se razgovaralo o ciljnim grupama. Ciljne grupe kojima se mreža obraća su nekada vrlo jasne ali katkada i nisu. Znamo svi da su primarne ciljne grupe donosioci odluka ali usled blokade rada Odbora za zaštitu životne sredine i nemogućnosti učešća članice mreže i aktivnosti su se okrenule ka drugim ciljnim javnostima. Zanimljiva je bila diskusija kako da se mreža okrene mladima s obzirom da ima nekoliko organizacija za mlade u svojim redovima.

Dogovori za dalje

Na samom kraju ovog intenzivnog dana dogovoreni su dalji koraci koje će projektni tim preduzeti. Nakon dobijanja konačnog izgleda strateškog plana  on će biti prezentovan članicama mreže. Verujemo da će buduće aktivnosti u mreži biti još kvalitetnije, povezanije i viljivije.

Ovo je bila odlična prilika da se i neformalno predstavnici članica mreže sretnu, razmene iskustva i informacije. Verujemo da će uz pomenuti dokument koji očekujemo uskoro rad mreže biti efikasniji i vidljiviji.

predstavnici članica mreže “Zelena stolica”

EKO-SISTEM program

EKO-SISTEM program osnaživanja predstavlja glavnu komponentu projekta EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode Mladi istraživači Srbije uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje četiri godine. Centar modernih veština u ime mreže Zelena stolica već treću godinu za redom sprovodi različite projekte osnaživanja mreže.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *