Socijaldemokratija

Okupila nas je borba za LGBTI prava

U Solunu je ove godine organizovan EURO PRIDE, događaj koji nas je ponovo okupio u borbi za prava LGBTI zajednice. Na marginama ovog prestižnog evropskog događaja, od 28. do 30. juna, održan je Trening za trenere i trenerice (TOT) u okviru programa „Unapređenje ljudskih prava LGBTI zajednice na Zapadnom Balkanu“. Organizatori ovog regionalnog susreta bili su Fondacija Max van der Stoel, Laburistička partija i Rainbow Rose, a na njemu su učestvovali predstavnici političkih organizacija članica Partije evropskih socijalista sa prostora Zapadnog Balkana.

Dina Bajrektarević

Prvi dan: Inspirativni početak

Prvog dana, imali smo priliku da se upoznamo sa Dinom Bajrektarević iz Bosne i Hercegovine, članicom organizacionog odbora sarajevske Povorke ponosa. Dina nas je podsetila na istoriju PRIDE-a i važnost održavanja PRIDE-a za poštovanje prava na okupljanje koje pripada svima. Razgovor je bio vrlo živahan i emotivan, pun pitanja i smeha, što je postavilo ton za ostatak našeg rada.

Radionica “Champions of change”

Drugi dan: Dinamika i učenje

Drugi dan bio je izuzetno dinamičan. Počeli smo jutarnjom prezentacijom „Champions of Change“ metodologije. Iskustva iz prethodne 2023. godine, zajedno sa prezentacijama Miloša, Katerine i Arnesa, pružila su nam dublje razumevanje ove teme. Nastavili smo sa diskusijom o socijaldemokratiji danas, gde su učesnici kroz radionice razgovarali o stanju socijaldemokratije u svojim zemljama i predlagali važne teme kojima bi se njihove stranke trebale baviti. Završetak prepodneva bio je posvećen izborima u Hrvatskoj i EU, te LGBTI kampanjama koje su za te izbore vođene.

Panel: Političke stranke Zapadnog Balkana i LGBTI prava

Posle pauze, prisustvovali smo programu Rainbow Rose, YES i IUSY, gde je jedna od tema bila stanje LGBTI prava i rad političkih stranaka na Zapadnom Balkanu. Na panelu su učestvovali Karlo Vedak iz novoosnovanog Queer foruma SDP Hrvatske, Dajana Bakić, predsednica Rainbow Rose, i naš Miloš.

Nakon panela, učesnici su istraživali lepotu Soluna i pripremali se za Povorku ponosa.

PRIDE: Kulminacija događaja

Solun je ove godine bio domaćin Europride-a, završnice desetodnevnog programa pod motom “Persevere, Progress, Prosper”. Pride selo, organizovano u parku YMCA, bilo je ispunjeno promotivnim štandovima, dok je kraj statue Aleksandra Velikog bila postavljena bina za koncert nakon povorke. Povorka ponosa prošla je kroz nekoliko ulica, duž čitave luke, pored Bele kule, koja je bila osvetljena duginim bojama. Policija je procenila prisustvo oko 15.000 ljudi u povorci.

Bezbednost: Diskretna i efikasna

Bezbednost je bila na visokom nivou, a prisustvo policije diskretno, što je posebno važno u poređenju sa paradama u drugim gradovima Zapadnog Balkana. Zbog pretnji kontrademonstracijama, policija je zabranila sva druga dešavanja kako bi izbegla bilo kakve tenzije i nasilje.

Treći dan: Sumiranje utisaka i planiranje budućnosti

Pre odlaska iz predivnog Soluna, sumirali smo utiske sa bogatog programa prethodnog dana. Radili smo na unapređenju trenerskih veština i dogovorima za buduće zajedničke aktivnosti. Ovo okupljanje bilo je više nego uspešno, pruživši nam nove alate i inspiraciju za nastavak borbe za ljudska prava LGBTI zajednice.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *