Socijaldemokratija

Sindikati i izbori

Na starom mestu u prostoru „Miljenko Dereta“ organizovali smo još jedan „Forum političkih stranak i sindikata – dijalogom do saradnje“. Sastanak je organizovan 31.oktobra i na njemu su učestvovali predstavnici sindikata i progresivnih političkih organizacija. Bio je u potpunosti posvećen predstojećim izborima najavljenim za 17. decembar 2023. Sastanku je imao i uvertiru na kojoj je koncipiran draft radničkog proglasa kojim bi se aktuelizovale teme radnih prava u predstojećoj izbornoj kampanji.

Radnički proglas

Svi učesnici i učesnice su dobili pripremljen draft predloga radničkog proglasa. Situacija u vezi sa poštovanjem radnih prava u Srbiji nije mnogo izmenjena u poslednjih godinu dana koliko je trajala ova Vlada. Promenjene su samo delovi zakona o zapošljavanju stranih državljana, simuliran je dijalog oko minimalne zarade i sve u svemu položaj zaposlenih u Srbiji se nije mnogo popravio.

Čitajući rečenicu po rečenicu razgovarali smo o iznetim stavovima i usaglašavali ih. Bilo je dosta sugestija, zahteva da se određene formulacije promene, dodavanja stavova i novih predloga. Vođena je vrlo živa diskusija o tome da li jedan ovakav usaglašeni tekst može da podigne vidljivost ove važne teme tokom trajanja izborne kampanje.

Zadužen je tim Centra modernih veština da sugestije unese u drugu verziju teksta i pošalje u najkraćem roku svima da ga još jednom pogledaju.

Mobilizacija zajednice

U drugom delu kolega Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta govorio je na temu mobilizacije zajednice. Govorio je o alatima koji nam stoje na raspolaganju. Zatim je posvetio mnogo vremena objašvajaući važnost korišćenja fokus grupa. Suština je da se iz fokus grupa izvuku rečenice koje će veliki broj ljudi prihvatiti kao svoje stavove. Fokus grupe nam pomažu da vidimo kako rezoniraju naše poruke sa različitim ciljnim grupama unutar hetereogenih organizacija kao što su to sindikati.

Zatim je govorio o važnost društvenih mreža i pogotovo web sajta. Ponovio je da je web sajt centralno mesto za naše organizacije na internetu. Potrebno je da ga više i pametnije koristimo za promociju i komunikaciju.

O Forumima

Olof Palme međunarodni institut i Centar modernih veština već petu godinu za redom organizuju seriju Foruma predstavnika i predstavnica sindikata i političkih stranaka. Cilj ovih Foruma je unapređenje dijaloga i podizanje kapaciteta pre svega progresivnih političkih stranaka na teme radnih prava.

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *