Obrazovanje

Socijaldemokratija i ljudska prava u Severnoj Makedoniji

Centar modernih veština (CMV) je u novembru u Crnoj Gori započeo projekat „Socijaldemokratija i ljudska prava“ u saradnji sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS). Ovaj regionalni projekat predstavlja nastavak stalnih zalaganja CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

U prelepom planinskom hotelu “Molika” na obroncima planine Babe u  najstarijem makedonskom Nacionalnom parku “Pelister”, održan je drugi regionalni seminar za 20 predstavnika i predstavnica SDS Makedonije i različitih nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima. Ovi mladi učesnici i učesnice su imali priliku da uče i razvijaju svoje kapacitete na temu socijaldemokratije, ljudskih prava, predrasuda, stereotipa, komunikacije, LGBTI prava…

Ian Thomas, Rainbow Roses

Program, koji je osmislio tim CMV-a, je zamišljen kao kombinacija predavanja i radionica i predstavlja osnovni program koji treba da prođu svi članovi i članice SD stranaka u regionu. On treba da doprinese lakšoj komunikaciji, pripremi za aktivnosti i većoj motivisanosti za bavljenje ovim važnim socijaldemokratskim temama.

Tokom tri dana učesnici i učesnice su posvećeno radili na temi unapređenja položaja LGBTI zajednice u Severnoj Makedoniji. Severnu Makedoniju u ovoj godini očekuje otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom Unijom tako da će Poglavlje o pravosuđu i osnovnim pravima biti sigurno otvoreno kao jedno od najvažnijih pregovaračkih poglavlja. Na seminaru je bio prisutan i Ian Thomas iz pridružene članice PES Rainbow Roses koji je predstavio PES mapu puta koja je usvojena 2017. godine kao putokaz za sve stranke članice

Na kraju drugog dana organizovana je i debata na kojoj su učestvovali Pavle Bogojevski, poslanik SDSM, Elena Petrovska organizacija HERA, Jovana Jovanovska Kunukovska Helsinškog odbora za ljudska prava i Jasmina Angelova Progres institute. U živom razgovoru i uz mnoštvo pitanja povela se živa diskusija o tome kako i odakle krenuti u rešavanje problema sa kojim se LGBTI zajednica u Severnoj Makedoniji susreće.

Ovaj projekat se izvodi uz podršku Laburstičke stranke iz Velike Britanije.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *