Socijaldemokratija

U susret Zakonu o istopolnim zajednicama

Poslednjih dana se dosta govori u javnosti o radu na nacrtu Zakona o istopolnim zajednicama. Da bi adekvatno razumeli potrebu za donošenjem tog i drugih Zakona koji treba da unaprede položaj LGBTI zajednice u Srbiji, CMV je organizovao seminar za članice i članove socijaldemokratskih stranaka. Tema seminara je bila upravo socijaldemokratija i ljudska prava.

U Borkovcu kraj Rume okupilo se 17 učesnica i učesnika iz različitih gradova u Srbiji i Vojvodini. Oni su imali priliku da tokom dva dana trajanja seminara, 19. i 20. februara slušaju, rade i razgovaraju na različite teme vezane za poštovanje ljudskih prava. Poznato je da mnogi izveštaji međunarodnih organizacija upravo govore o urušavanju nivoa ljudskih prava u Srbiji.

ljudska prava

Na samom početku kroz Point of you metodologiju učesnici su  imali priliku da razgovaraju o tome koji je problem u oblasti ljudskih prava za njih najveći. Zatim smo se bavili stereotipima i predrasudama. Bilo nam je važno da učesnice i učesnici osveste uzroke nastajanja stereotipa i predrasuda i kako se protiv istih boriti.  Videli su na jednostavnim primerima kako se manipuliše stereoitipima u medijima i kako se ljudi kasnije huškaju jedni na druge. Stereotipi često vladaju i sa njima je lakše ali predstavljaju i ogromnu zamku jer poništavaju ličnost.

Važan deo seminara predstavljalo je podsećanje na nastanak socijaldemokratije i njene ključne vrednosti. Da bismo se lakše snalazili u rešavanju društvenih problema i razvijali različite javne politike potrebno je bilo da vidimo šta su temelji socijaldemokratije. Kada se započne sa osnovnim vrednostima lako se napravi okvir u kom se traže rešenja za različite društvene probleme.

komunikacija

Na kraju smo govorili o LGBTI terminologiji. Jezik je najmoćnije sredstvo u politici i često znamo da kažemo da je politika = komunikacija. Kroz zanimljivu radionicu u kojoj su se kao neke puzzle slagali termini i njihova objašnjenja učesnice i učesnici su imali priliku da nauče sve one LGBTI termine sa kojima se u svom svakodnevnom radu ne susreću.

Seminar je opravdao očekivanja učesnika i učesnica i predstavljao je dobar uvod u skoru regionalnu konferenciju koju će CMV organizovati početkom marta. Treneri na ovom seminaru su bili Miloš Hinić, Miloš Đajić i Igor Jojkić.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *