Socijaldemokratija

Vratimo LGBTI prava u fokus

U okviru našeg kontinuiranog angažmana na temama „Socijaldemokratija i ljudska prava“, održali smo seminar u Beogradu koji je bio posvećen pitanjima i unapređenju LGBTI prava u Srbiji, koja su pod stalnim pritiskom i suočavaju se s kontinuiranim izazovima.

Seminar je održan u inspirativnom prostoru „Miljenko Dereta“ u utorak, 20. februara. Od održavanja „Povorke ponosa“ u septembru, teme LGBTI prava su retko bile istaknute u javnosti.  One su pominjane samo u kontekstu nasilja ili obeležavanja međunarodnih datuma. Čitava izborna kampanja je prošla, a pitanja ljudskih prava su ostala marginalizovana. Nakon izbora i dokazanih izbornih neregularnosti, ova pitanja su i dalje ignorisana u medijima, javnosti i radu političkih organizacija.

Aleksandar Savi, Rainbow ignite govori o zakonodavnom okviru

Problemi zajednice

U svetlu konstantnih retrogradnih napada na postojeće zakonodavstvo koje se odnosi na rodnu ravnopravnost, kao i već zahteva za ukidanjem istog, novi zakoni koji bi unapredili položaj LGBTI zajednice nisu bili na dnevnom redu. Stoga smo odlučili da u vreme formiranja nove vlasti pokrenemo dijalog o ovim važnim temama. Predstavili smo i podsetili članice i članove progresivnih stranaka na „Mapu puta PES“ i njenu primenu u Srbiji.

Takođe smo se osvrnuli na nedostatak istraživanja o političkim preferencijama unutar LGBTI zajednice i stavovima opšte javnosti o njihovim problemima. Osim toga predstavili smo metodologiju „Champions of Change“ koju ćemo koristiti u budućnosti.

Kroz radionicu, učesnici su imali priliku da se upoznaju s terminologijom u oblasti LGBTI prava, dok smo s novim poslanicima i odbornicima razgovarali o mogućnostima unapređenja zakonodavnog okvira za LGBTI zajednicu.

Kristijan Ranđelović i Aleksandra Gavrilović u razgovoru sa učesnicama i učesnicima

Razgovor sa zajednicom

Na kraju seminara, održali smo otvoreni razgovor s predstavnicima zajednice. Gosti na seminaru su bili Kristijan Ranđelović iz organizacije XY Spectrum i Aleksandra Gavrilović iz Labris-a. Oni su izneli svoje perspektive i iskustva, ističući probleme s kojima se susreću interseks osobe i istopolni roditelji.

Svi učesnici su se složili da je važno nastaviti ovakve razgovore i iskoristiti ih kao osnovu za dalje akcije unutar političkih organizacija.

Razgovor o problemima LGBTI zajednice

O programu

CMV u saradnji sa partnerima iz Progres institutaForuma lijeve inicijative i Fonda za progresivne politike nastavlja program Socijaldemokratija i ljudska prava. Ovom onlone diskusijom nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat sprovodimo zajedno sa zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz Velike Britanije na podršci ovom programu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *