Socijaldemokratija

Završen trening trenera

U saradnji sa partnerima iz Progres institutaForuma lijeve inicijative i SDP Crne Gore Centar modernih veština je nastavio program Socijaldemokratija i ljudska prava. Nakon prvog ToT seminara  na kom smo okupili 16 budućih trenera i trenerica nastavili smo sa njima rad kroz seriju webinara i online okruglih stolova. Ovaj program je namenjen predstavnicima i predstavnicama socijaldemokratskih stranaka iz čitavog regiona Zapadnog Balkana.

Okrugli sto

Krajem meseca juna tačnije 27. 6 organizovali smo okrugli sto sa predstavnicima PES Rainbow Roses. Tema razgovora na ovom okruglom stolu je bila aktivnosti ove organizacije u zemljama Zapadnog Balkana kao i prezentacija PES mape puta. Već smo pominjali da je PES 2017. godine usvojio mapu puta za unapređenje LGBTI prava kao putokaz za sve stranke članice kako da unaprede svoju strukturu, politike i aktivnosti. Prezentovano nam je kako su se koleginice i kolege iz Rainbow rose angažovali na usvajanju Zakona o istopolnim partnerstvima. Dajana Bakić je prezentovala šta ona kao članica predsedništva Rainbow rose radi i koje će aktivnosti preduzimati. Razmenjene su i informacije o održavanju Parada ponosa u zemljama regiona.

Trodenvni ToT trening

Uprkos ogromnoj želji, kako nas kao organizatora tako i učesnika i učesnica treninga, offline seminar je morao da bude odložen zbog ponovne eksplozije epidemije Korona virusa.  zato smo nakon održanog okruglog stola u dogovoru sa učesnicima organizovali trodnevni trening trenera putem ZOOM platforme. U tri dana smo prošli sve važne segmente programa koji su obuhvaćeni priručnikom Socijaldemokratija i LGBTI prava.

Takođe smo obuhvatili i najvažnije lekcije oko vođenja treninga putem Interneta. Odlučili smo se da sa učesnicima i učesnicama radimo na unapređenju njihovih veština za online treninge kao i primenu online trenerskih alata. U prva dva dana smo radili na tome kako odrasli učes? Zašto je važno neformalno obrazovanje? Stereotipi i predsrasude? online alati i metodologije. Na kraju trećeg dana učesnici i učesnice su vežbali prezentacije i vođenje seminara na nekoliko predloženih tema.

Buduće aktivnosti

Nakon ovog treninga očekujemo da se u saradnji sa partnerima organizujemo seminare u svakoj od socijaldemokratskih stranaka u regionu. Nakon tih seminara trebalo bi da se aktivisti i aktivistkinje socijaldemokratskih stranaka pokrenu proces unutar svojih stranaka baveći se problemima LGBTI zajednice u svojim zemljama.

Ovim projektom nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat sprovodimo zajedno sa zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz iz Velike Britanije na podršci ovom projektu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *