Komunikacija

“Novi mediji i demokratizacija društva” – konferencija u Banjaluci

Svi smo svesni da Internet postaje sve značajniji kanal komunikacije političara i političarki sa njihovim biračima i drugim javnostima. Nema nedelje da se u nekim od mnogobrojnih programa koje CMV sprovodi ne govori na ovu temu. Internet je promenio naše ponašanje, navike i potrebe i skoro pa ne možemo zamisliti život bez njega. Centar modernih veština se od 2010. skoro svakodnevno bavi promovisanjem značaja političke komunikacije i izgradnjom kuture dijaloga na Internetu.

U Banja Luci je 6. juna  u hotelu “Bosna”organizovana konferencija “Novi mediji i demokratizacija društva” u organizaciji Friedrich Ebert Stiftung-a i SEMPER- Servisa za medijsku profesionalnu edukaciju i razvoj.  Direktorka kancelarije Fondacije “Fridrih Ebert” za BiH Judit Ilerhues rekla je da internet u svetu sve više dobija na značaju i da novi mediji mogu povećati političku transparentnost, pogotovo kad je riječ o elektronskom glasanju. Takođe dodala je da: “Internet smanjuje mogućnost sakrivanja od očiju javnosti.” Osvrćuči se na aktuelne događaje ona je dodala da: “Novi mediji mogu povećati političku mobilisanost i motivisanost, kao u primeru Turske, pa tako i arapskog proljeća, ali mogu se pojaviti i u ulozi nečega što može biti zloupotrijebljeno”.

novimediji 2 600x300

U okviru konferencije bila su organizovana četiri panela.

Na prvom panelu na temu “Internet i javno mnenje” govorili su Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, Enes Osmančević sa Univerziteta u Tuzli i Đorđe Vuković sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

Na drugom panelu razgovarano je o politici u novim medijima. Na temu “Internet i kampanje/politička komunikacija i novi mediji” govorili su  Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Mirna Savić, Demokratska partija RS i Branislav Borenović, narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Treći panel je obrađivao temu “Online mediji i političke partije/iz ugla medija” i na njemu su učestvovali Aleksandar Trifunović, urednik medijskog projekta BUKA, Draško Ignjatić, urednik sajta RTRS-a i Darko Brkan u ime udruženja „Zašto ne“.

Na završnom panelu “Internet mediji/iskustva iz regije” govorio je Miloš Đajić, predsednik UO Centra modernih veština, Dragan Varagić, Novi Sad, potpredsednik kompanije InternetGroup, bloger i online strateg.

novimediji 3 600x300

Tokom rada konferencije vodila se sadržajna i živa dikusija.  O tome kako se na dobar način može iskoristiti potencijal društvenih mreža govorio je niko drugi do predsednik Narodne Skupštine RS gospodin Igor Radojičić. On je poznat po svojoj akciji #PitajIgora  gde na Twitteru odgovara jedan sat na pitanja građanki i građana.  Rekao je da, u vremenu globalizacije, neki klasični mediji polako gube značaj. On je tokom diskusije rekao da mu FB (www.facebook.com) služi kao novine na koje stavlja svoje aktivnosti i da korišćenjem društvenih mreža “Tviter” ili “Fejsbuk”  može većem broju građanki i građana pružiti informacije, nego putem klasičnih medija.  Borislav Borenović, poslanik u Narodnoj skupštini RS izjavio je:  “Nekoliko puta se dešavalo da medijima budu zanimljive internet polemike između mene, kao opozicionog poslanika, i predsednika parlamenta, kao poslanika vladajuće stranke, jer smo kroz društvene mreže istakli određeni društveni problem”.

 

najzanimljivije tvitove sa ove konferencije  mozete pogledati  u storify prici

 

Kako su mediji u Republici Srpskoj izveštavali o ovoj konferenciji pogledajte u sledećim člancima:

Političati u BiH malo koriste internet medije

Novi mediji još nemaju dovoljan značaj

U BiH je tek u “procvatu” korišćenje društvenih mreža i internet portala

O čemu je govorio Miloš Đajić pogledajte OVDE

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *