Gender Lab – novo COMBI usavršavanje

Kao partneri UN Women Srbija na programu „Partnerstvom do zaustavljanja nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i Turskoj“ bili smo pozvani da učestvujemo na novom Gender Lab seminaru. Seminar je održan u Istanbulu od 9. do 11.maja. On predstavlja nastavak rada sa porofesorom Everold Hoseinom, koji je započet u decembru u Skoplju.

COMBI

Everold Hosein je čovek koji je osmislio COMBI metodologiju. Sa njom smo se u Skoplju po prvi put upoznali. COMBI predstavlja akronim za Communication for Behavioural Impact, tj. komunikacijsku strategiju koja za cilj ima za promenu ponašanja određene grupe. Decenijama UN agencije rade na informisanju, obarazovanju i podizanju svesti, a rezultati često nisu dovoljno dobri. Everold stoga smatra i širom sveta to zagovara, da je neophodno osmisliti komunikacijske aktivnosti koje će kao rezultat imati promenu ponašanja.

UN agencije

Inače COMBI metodologija je usvojena kao deo programa različitih UN agencija. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je prva počela da je koristi u svojim programima. COMBI metodologija se koristi već skoro 20 godina. Osnovna ideja ove metodologije je da se komunikacija usmeri ka nekom konkretnom ponašanju na koje želimo da promenimo.

Seminar

U odnosu na seminar u Skoplju ovoga puta program seminara je bio drugačiji. Usredsredili smo se na naše aktuelne projekte i razvoj njihove komunikacijske strategije. Na seminaru je učeastvovalo 28 predstavnica i predstavnika organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova*, Makedonije, Srbije i Turske. Najviše vremena smo posvetili brušenju naših SBO (Specific Behavioural object) ciljeva. Brušenje SBO je najvažniji zadatak u kreiranju COMBI plana.

Komunikacijski plan

Centar modernih veština je u aprilu, u okviru ovog programa, započeo projekat „Mladi protiv nasilja prema ženama“. Ovo je bila prilika da naš predstavnik, Miloš Đajić, prezentuje naš komunikacijski plan. Razgovor sa Everoldom ali i drugim učesnicama i učesnicima koji rade na sličnim projektima ili sa idejama za promene ponašanja, nam je dosta pomogao da uvidimo potencijalne opasnosti i greške.

Osnaženi i nanovo povezani radujemo se nastavku našeg projekta i daljoj borbi za rodnu ravnopravnost i eliminaciju svih vidova nasilja nad ženama.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *