Osnovana ženska parlamentarna mreža

U Beogradu je 14.2.2013 prezentovana Ženska parlamentarna mreža koju čine sve poslanice u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ona će funkcionisati kao neformalna grupa u kojoj dobrovoljno učestvuju sve poslanice srpskog parlamenta. Ženska parlamentarna mreža ubuduće će raditi na nadzoru primene postojećih zakonskih rešenja u oblasti zdravlja i obrazovanja žena, borbe protiv nasilja nad ženama i ekonomskog osnaživanja žena. Među prvim aktivnostima mreže planirana je promena zakona, koji propisuje da krivično delo seksualnog zlostavljanja nad maloletnicama zastareva nakon šest godina. Za prvu koordinatorku mreže izabrana je poslanica Srpske napredne stranke, Marija Obradović.

382306_10151729480163916_1051426777_n
Poodršku radu grupe dali su predsednik skupštine Nebojša Stefanović, Beogradski fond za političku izuzetnost i generalna sekretarka skupštine Jana Ljubičić.
Centar modernih veština, zalažući se već godinama za veću ulogu i prisustvo žena u Narodnoj skupštini daje iskrenu podršku Ženskoj parlamentarnoj mreži.  Podsećamo da je skoro u Bosni i Hercegovini organizovana slična grupa parlamentarki.

Tanjugov video materijal možete pogledati ovde.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

 • Radmila

  Da li zenska parlamentarna mreza moze da pomogne Srpkinji koja je udata i zivi u Crnoj Gori ?Naime nalazi se u sigurnoj kuci ,ali joj sud nije dozvolio ( dodelio)privremenu meru kako bi mogla da dodje u Srbiju kod roditelja.Mislimo da bi doazak u Srbiju bio doba za dete.Ili ako mozete da nas uputite kome da se obratimo.
  hvala unapred na bilo kakvom odgovoru.
  s’postovanejm
  rada

 • admin

  Naš predlog je Ambasadi Srbije u CG. Ova oblast nije nešto čime se mi bavimo kao organizacija a sumnjam da bi i ŽPM bila od koristi jer to nije u njihovoj nadležnosti. Iako Vam verujemo da bi za dete i nju dolazak u SR bio najbolji, nažalost zakoni su tu jasni, bez odluke suda ili saglasnosti oca ne može da izvede dete iz zemlje. Još jednom, pokušajte da se posavetujete u Ambasadi, sigurno su upućeniji od nas