Ženska prava

Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Centar modernih veština se godinama zalaže za donošenje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Još od 2005. godine kada smo pokrenuli prvu kampanju javnog zagovaranja donošenja Zakona pratimo i predlažemo unapređenje pravnog okvira za rodnu ravnopravnost u Srbiji.

Debata

U nedelji od 14. do 20. juna otvorile su se mnoge prilike da o samom Zakonu i govorimo. Prvo je održana debata “Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu ekonomskog osnaživanja žena” Na ovoj debati je učestvovao naš Miloš Đajić koji je ukazao na to da se Zakon predugo čekao, da će političke stranke opet ostati nereformisane i da ovaj ambiciozno postavljeni Zakon donosi dobra rešenja u vezi sa mnogim oblastima. Izrazio je skepsu u vezi sa željom da se odredbe novog Zakona implementiraju u praksi i pozvao sve institucije da se za primenu Zakona podobno pripreme osnažujući svoje kapacitete.

Seminar

17.  i 18. juna na Fruškoj Gori održan je seminar „Rodna perspektiva u dizajniranju i praćenju javnih politika“.  Ovaj seminar je organizovala Fondacija Centar za demokratiju za predstavnike i predstavnice Sindikat UGS NEZAVISNOSTSAVEZ Samostalnih Sindikata SrbijeAsocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata. Seminar su vodili Sarita Bradaš i Miloš Đajić. Trenerski par je učesnice i učesnike učio tehnikama za bolje razumevanje i urodnjavanja javnih politika. Javne politike predstavljaju važan korak za strateški pristup u procesu postizanja rodne ravnopravnosti. Učesnice i učesnici su sadržaj seminara ocenili najvišim ocenama.

Tekst

u vikend izdanju dnevnog lista DANAS objavljen je tekst iz ugla aktiviste Ženske platforme “Ko će smeti da ih pogleda u oči?”. U njemu je predstavljen deo rešenja koje novi Zakon donosi. Tu pre svega mislimo na obavezu uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u različitim sferama života (kvota za manje zastupljeni pol sada je 40 odsto). Strožu kaznenu politiku za kršenje Zakona. Zabranu pravljenja razlike u visini zarada za poslove iste složenosti i odgovornosti (danas je razlika devet odsto u korist muškaraca). Novi zakon prepoznaje neplaćeni kućni rad kao osnovu za ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje. Konačno, donosi obavezu kompanijama da urede sistem prijave seksualnog uznemiravanja.

Zaključak

Zakon je, bez svake sumnje, otvorio prostor za unapređenje ravnopravnosti. Da bi se to dogodilo, neophodna je snažna politička volja i, za početak, posvećenost izgradnji kapaciteta unutar institucija, organizacija, kompanija… Zato pozivamo sve da se u sprovođenje ovog Zakona aktivno uključe.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *