Javno zagovaranje

Hoćemo institucije rodne ravnopravnosti

ispunite obecanje

Akademija ženskogliderstva, koja okuplja Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Centar za podršku ženama (CPŽ) i Centar modernih veština (CMV) organizovali su Okrugli sto posvećen Inicijativi koja je 11. 8. 2014. godine upućena Vladi Republike Srbije sa ciljem da se podstaknu aktivnosti na zaokruživanju  i unapređenju institucionalno-pravnog okvira za sprovođenje politike rodne ravnopravnosti i primenu propisa od značaja za rodnu ravnopravnost u Republici Srbiji.

Okrugli sto – „Institucionalni i pravni okvir za rodnu ravnopravnost u Srbiji – aktuelno stanje i perspektive“ održan je u četvrtak, 28. avgusta 2014. godine u Medija centru u Beogradu.

IMG_0870

 

Na ovom skupu, kome je prisustvovalo oko 80 aktivista i aktivistkinja, prisutnima su se obratile predstavnice Akademije ženskog liderstva, Sonja Liht (BFPE) i Marija Srdić (CPŽ), Nevena Petrušić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, predstavnice međunarodnih organizacija, Zorana Antonijević, savetnica za rodnu ravnopravnost pri misije OSCE u Srbiji i Milena Rikanović predsavnica Kancelarije UN Women kao i stručnjakinje iz ove oblasti, prof. dr Marijana Pajvančić i Biljana Maletin Uljarević. Okrugli sto je moderirala Sofija Mandić, koordinatorka programa Nacionalnog demokratskog instituta u Srbiji (NDI).

U svom obraćanju Sonja Liht je istakla da bez kancelarije za rodnu ravnopravnost nema civilizaciskog iskoraka. Ona je između ostalog rekla da će Kancelarija morati da obezbedi mehanizme koji će obezbediti napredak u sprovođenju rodne ravnopravnosti. Ona je još dodala da je sve što je do sada urađeno u oblasti rodne ravnopravnosti dosta fragilno i da je zato neophodno da se učvrste institucije. 

Zorana Antonijević istakla je da je nemoguće sprovoditi pravni i strateški okvir ukoliko ne postoje odgovarajuće institucije. Takođe je dodala da je obavezu da ima telo za rodnu ravnopravnost Republika Srbija preuzela članstvom u OEBS-u i da ne bi bilo zgodno da jedna zemlja preuzme predsedavanje OEBS-om bez jednog takvog tela. Ona je rekla da veruje da će do kraja godine kancelarija za rodnu ravnopravnost biti oformljena jer je pitanje rodne ravnopravnosti goruće.

IMG_0883

Tanja Miščević rekla je da nas odgovornost prema sebi i sopstvenom razvoju obavezuje da imamo institucije rodne ravnopravnosti i da je jacanje institucionalne strukture u oblasti rodne ravnopravnosti merilo ispeha i u pregovorima sa EU. Na kraju je dodala: “Svi zajedno kucamo na otvorena vrata Vlade Republike Srbije u vezi Kancelarije za rodnu ravnopravnost”. 

Prof. dr Marijana Pajvančić između ostalog je rekla da je jedan zakon dobar samo ukoliko se primenjuje i da nije bitno ime tela koje se osniva već je važno da to telo ima nadležnosti, novac i osobu koja rukovodi.

Nevena Petrušić je između ostalog naglasila da će Institucija poverenika za zaštitu ravnopravnosti uputiti zvaničnu preporuku Vladi Srbije podržavajući ovu inicijativu. 

IMG_0875

O čemu je još bilo reči tokom skupa pogledajte u storify priči koju smo napravili a snimak Okruglog stola dostupan je na sajtu Medija centra i možete ga pogledati OVDE.

 

 

 

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *