Ženska prava

#Mladiodakcije Beograd

U bioskopskoj sali Ustanove Kulture Stari Grad održana premijera filma #nemojdaizgoris. Ovaj film predstavlja kreativni odgovor beogradske grupe #Mladiodakcije na temu borbe protiv nasilja prema devojkama. U uvodnom delu Miloš Đajić je govorio o projektnoj ideji a Filip je objasnio zbog čega su izabrali film kao način da upute poruku svojim drugarima.

Film

Kratki film #nemojdaizgoris osmislila je i izradila grupa srednjoškolaca iz različitih beogradskih srednjih škola. Vrlo smo ponosni na činjenicu da su ovi mladi sami osmislili scenario, koncept filma, odglumili uloge, a tokom snimanja snimali ton… Ekipa iz Video produkcije “Osmougao” im je samo pomogla u tehničkoj realizaciji ideje. Film govori o onome što se, po rečima mladih, veoma često dešava. Počinje komunikacijom na Instagramu, a završava se nasiljem u živom kontaktu. Kratak je i efektan i ostavlja snažnu poruku. Ovim filmom su oni doprineli obeležavanju #16dana aktivizma protiv nasilja prema ženama.

Diskusija

Nakon filma su Vuk i Bane kao učesnici projekta odgovorili na Miloševa pitanja. Ideja je bila da prisutnima preznetuje znanje i veštine koje su stekli kroz projektne aktivnosti. Takođe se razgovaralo o izazovima sa kojima su se u okruženju susretali promovišući temu ravnopravnosti. I ovde kao i na drugim mestima se pokazalo da dečaci najčešće predlažu spiralu nasilja kao odgovor na nasilje. Nekoliko devojaka je podelilo svoja iskustva. Na kraju je Filip intervjuisao Tamaru i Dušana glavne glumce na filmu. Pokazalo da su mladi željni ovakve vrste diskusije i razgovora što je kao preporuka i predloženo školama da češće organizuju.

O projektu

Projekat „Mladi protiv nasilja prema ženama“ se sprovodi u okviru regionalnog programa Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women„Zaustavljanje nasilja prema ženama: primena normi, promena svesti“, koji finansijski podržava Evropska unija.

Zvanični hashtag projekta #mladiodakcije i #ChangingmindstoEVAW a za promociju filma koristili smo i #nemojdaizgoris

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *