Socijaldemokratija

Nejednakost i inkluzija

Centar modernih veština zajedno sa dragim partnerima već godinama sprovodi projekat “Socijaldemokratija i ljudska prava”. Posle dugo vremena ponovo smo se okupili na zajedničkom seminaru “Nejednakost i inkluzija u progresivnim partijama na Zapadnom Balkanu”. Seminar je održan u Dobroj vodi kraj Bara, na crnogorskoj obali Jadranskog mora. Trajao je od 24. do 26. februara 2023. godine. Učesnice i učesnici iz Demokratske stranke, SDP Bosne i Hercegovine, SDS Makedonije i domaćina iz SDP Crne Gore imali su priliku da razgovaraju i uče o modernoj socijaldemokratiji, istoriji LGBTI pokreta, upotrebi LGBTI termina kao i međunarodnom pravnom okviru. Predavači na seminaru su bili Kočo Andonovski i Miloš Đajić. Gosti na seminaru su bili Dajana Bakić iz Rainbowrose i Danijel Kalezić iz LGBTI ERA.

Istorija LGBTI pokreta

Seminar je počeo međusobnim upoznavanjem učesnica i učesnika kao i prezentacijom projekta, partnera i ciljeva seminara. Nakon toga je Kočo Andonovski prezentovao ključne LGBTI termine i njihovo značenje. Podsetili smo se koje seu razlike između roda i pola, koji sve rodovi postoje, kakve sve seksualne orijentacije postoje, šta su trans žene, a šta trans muškarci. Osim toga Koče je kroz istorijske epohe predstavio razvoj LGBTI pokreta i odnosa društva prema LGBTI zajednici. Poseban osvrt je imao na borbu u XX veku, na stradanje homoseksualaca u drugom svetskom ratu, na mirovni aktivizam 60- tih godina kao i Stonewall revoluciju. Učesnicima je bilo veoma zanimljivo da prate inspirativno predavanje Koče Andonovski. Nakon prezentacije razgovaralo se i o razvoju LGBTI pokreta na našim prostorima.

Šta kažu drugi?

S obzirom na to da su učesnice i učesnici odbornici i poslanici u svojim zemljama, bilo je važno da vide kako se zemlje regiona rangiraju u vezi sa LGBTI praavima. Prezentovan je izveštaj ILGA Europe o stanju LGBTI prava u zemljama Zapadnog Balkana i preporukama za njegovo unapređenje. Trenutno u izveštaju za 2022. godinu Crna Gora je ispred svih drugih zemalja pre svega zbog usvojenog Zakona o istopolnim partnerstvima. Druge tri zemlje treba da usvoje zakonska rešenja kojima će rešiti problemi nasleđivanja, poseti bolnici, osnivanja firmi, zdravstvenog i penzionog osiguranja… sa kojima se susreću LGBTI osobe koje žive u partnerskim vezama. Vrlo zanimljiva debata se razvila o prioritetima kako to vide drugi a kako mi mislimo da to vide članice i članove LGBTI zajednice u našim zemljama.

Šta kažu aktivisti?

Dajana Bakić i Danijel Kalezić predstavili su svoje mreže iz kojih dolaze. Ponudili su svu podršku i pomoć u uspostavljanju dijaloga kao i pružanju podrške aktivnostima stranaka. Danijel je tom prilikom sa učesnicima uradio odličnu radionicu. Dao je svakome od njih tri papira i zamolio ih da napišu tri svoje ličen karakteristike ili identiteta. Zatim su svi učesnici pročitali šta su napisali. Nakon toga ih je zamolio da se odreknu jedne od njih i da je bace u kantu za otpatke. Bilo je veoma dirljivo videti koliko je teško bilo svakome od učesnika da se operedeli koji papir bi odbacio.

Jezik koji koristimo

I ako smo se na samom početku dotakli LGBTI terminologije bilo je važno da joj se još jednom vratimo. Jezik u političkoj komunikaciji je veoma važan. Zato smo pripremili vežbu u kojoj su učesnice i učesnici imali pred sobom tridesetak LGBTI termina i njihove definicije. njihov zadatak je bio da spoje termine sa odgovarajućim definicijama. Prisustvo Dajane i Danijela je pomoglo da učesnici dobiju i dodatna pojašpnjenja zašto govorimo o seksualnoj orijentaciji a ne opredeljenju. Zašto se govori prilagođavanje pola a ne promena pola. Sve ovo deluju kao finese ali imaju suštinsko značenje.

Socijaldemokratija

Socijaldemokratske vrednosti su one koje su nas sve povezivale. Bilo je vrlo važno podsetiti se i kratke istorije socijaldemokratije kao i ključnih vrednosti. Vrednosti su te koje svakoj političkoj akciji daju okvir. Zato je tema ljudskih prava danas veoma važna za socijaldemokratske sttranke. Razgovarali smo i o tome zašto su stranke otišle od radničkih prava ka zaštiti ljudskih prava? Takođe važna tema je bila i podizanje svesti učesnika o tome da konzervativne stranke često koriste identične mehanizme napada i prema LGBTI zajednici, ženama, političkim protivnicima kršeći njihova osnovna ljudska prava. Učesnici su imali priliku i da provere svoje poznavanje ljudskih prava radeći kratki test.

Šta dalje?

Na samom kraju seminara prezentovani su LGBTI Mapa puta Partije evropskih socijalista, Priručnik “Socijaldemokratija i ljudska prava” kao i regionalna deklaracija o LGBTI pravima. Učesnici su pozvani da potpišu deklaraciju i da je dalje dele.

Podeljeni u po strankama učesnice i učesnici su napravili okviran plan rad za koji će zagovarati unutar svojih stranaka. Neki od njih su predvideli institucionalizaciju tela koje bi se bavilo ljudskim pravima kao što u Mapi puta stoji. Takođe razugovarano je o povezivanju sa LGBTI zajednicom gde očekuju podršku i pomoć Rainbowrose i LGBTI ERA. Predložene su i obuke i razgovori sa članicama i članovima kao vid njihove pripreme za promene koje će nastupiti.

O programu

CMV u saradnji sa partnerima iz Progres institutaForuma lijeve inicijative i Fondom za progresivne politike godinama radi na programu Socijaldemokratija i ljudska prava. I ovim seminarom nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji.
Projekat sprovodimo zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz Velike Britanije na podršci ovom programu. Hvala i Rainbow rose i LGBTI ERA mrežama organizacija na podršci i nesebičnom deljenju znanja i iskustva iz ove oblasti.

 

 

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *