Ženska prava

Planiranje kampanje “Mladi protiv nasilja prema ženama”

Centar modernih veština želi da animira muškarce da se bore protiv nasilja prema ženama. U okviru tog zalaganja sprovodimo projekat “Mladi protiv nasilja prema devojkama”

Nakon formiranja grupa srednjoškolaca u Šapcu, Kikindi i Paraćinu organizovali smo pripremne seminare. Već prilikom prijavljivanja videli smo da veliki broj prijhavljenih nema nikakvo iskustvo učešća na seminarima. Stoga  smo znali da program koji treba da im se ponudi mora biti instruktivan, zanimljiv, kreativan i lagan za savladavanje. Cilj seminara je osnaživanje mladih na polju rodne ravnopravnosti i kreiranje predloga lokalne kampanje za borbu protiv nasilja prema devojkama.

Seminar

Prvi deo seminara je bio posvećen međusobnom upoznavanju, stvaranju kohezije grupe i informisanju o rodnoj ravnopravnosti, rodu i polu i nasilju. Kao uvod iskorišćen je fantastičan TED govor Tony Portera “Muška kutija”. Iz razgovora nakon govora, došli smo do zajedničkog zaključka da nas muška kutija sve opterećuje i da je potrebno da iz nje izađemo. Nakon toga učesnici su upoznati sa zakonima iz ove oblasti i međunarodnim dokumentima koji se primenjuju u Srbiji.

Drugi deo je bio posvećen veštinama komunikacije i pojmu kampanje. Komunikacija je često veliki kamen spoticanja u muško ženskim odnosima. Takođe na ovaj način su učesnici dodatno osnaženi veštinama komunikacije koje će im koristiti u realizaciji kampanje. Predstavljena im je i COMBi metodologija putem koje želimo da utičemo na ponašanje drugih dečaka u njihovoj okolini i gradu.

Treći deo seminara je bio najzanimljiviji. Kroz radionicu i u grupama dečaci su imali priliku da izlistaju ponašanja za koja misle da imaju elemente nasilja. Ovde je bila prilika da im prezentujemo rezultate ankete u kojima su devojke tačno navodile šta im to smeta u ponašanju muškaraca.

Povežimo se

Nećemo ovde navoditi šta su dečaci odlučili da rade i kako će izgledati kampanje ali pratite nas svakodnevno na Instagramu ili se priključite našoj zajednici na Viber-u. Možete nas pratiti i na zvaničnim hashtag projekta #mladiodakcije i #ChangingmindstoEVAW

O projektu

Projekat „Mladi protiv nasilja prema ženama“ se sprovodi u okviru regionalnog programa Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women„Zaustavljanje nasilja prema ženama: primena normi, promena svesti“, koji finansijski podržava Evropska unija.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *