Ženska prava

Smernice za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti

U maju 2021. godine Narodna skupština je usvojila Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Ovim Zakonom primenjen je princip multisektorskog regulisanja rodne ravnopravnosti. U Zakonu su identifikovane oblasti koje su posebno značajne za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u našoj zemlji. Sva rešenja sadržana u Zakonu, rodnu ravnopravnost povezuju sa društvenim razvojem i jednakim mogućnostima. Takav društveni razvoj mora biti održiv i inkluzivan.

Plan

Političke stranke i sindikalne organizacije su u obavezi da izrade plan ili program za rodnu ravnopravnost. Ovaj plan su dužne da izrade do 1. januara 2022. godine. Na molbu učesnica i učesninika Foruma “Dijalog političkih stranaka i sindikata” organizatori su pripremili smernice za izradu plana ili programa. Verujemo da će im ove smernice olakšati rad na planovima ili programima.

Verujemo da će vam ove kratke smernice pomoći da u sledećim danima lakše savladate obaveze koje za političke stranke i sindikalne organizacije koje ustanovljava novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti. U njihovoj izradi potrebno je konsultovati Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Ono što je najvažnije je da njima ne treba pristupiti administrativno da ispunimo neku obavezu. Potreban je mali napor da se sagleeda sadašnji položaj žena u organizaciji i osmisli kako da se instrumenti iz Zakona iskoriste za istinsko unapređenje rodne ravnopravnosti u organizacijama. Želimo vam svu sreću na tom putu.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *