Obrazovanje

Četvrta generacija PROGWEB

U Beogradu je od 6. do 10. aprila organizovan prvi modul četvrte PROGWEB političke akademije. Nakon mnogo sastanaka, razgovora, analiza i planiranja kreiran je program za ovo post covid vreme. Posle dugo vremen PROGWEB akademija je organizovana ponovo uživo bez pretnji SarS-cov2. Vraćamo se u neko prethodno vreme kada su sve aktivnosti održavale uživo.

Cilj Akademije je povezivanje mladih progresivnih snaga u širi front borbe za evropski, miran, razvijeni i socijalno odgovorni Zapadni Balkan. Dvadeset jedan predstavnik i predstavnica socijaldemokratskih i liberalnih stranaka kroz tri susreta u  Beogradu, Draču i Sarajevu, imaće priliku da uče, razgovaraju, povezuju se i kreiraju zajedničke projekte.

Prvi dan

Ovaj prvi modul je iskorišćen da se učesnici i učesnice upoznaju i povežu. Takođe podsećali smo se o temama ideologije u politici i ideološkim razlikama koje postoje. Koliko su jasne ideološke granice i gde smeštamo zelene su bila neka od pitanja. Dimitrije Milić je govorio o razlikama između socijaldemokratije i liberalizma danas. Zatim je Roman Jakič je govorio o važnosti regionalne saradnje. Naš Igor Jojkić je kroz radionicu govorio o razlikama i čitavom spektru političkih ideologija.  Kako određene izjave svrstavamo u ideološke kalupe i gde su granice? To su bila pitanja na kojima su učesnice i učesnici radili. Na kraju prvog dana Midhat Izmirlija je govorio o političkim sistemima u zemljama Zapadnog Balkana.

Drugi dan

Drugi dan je bio posvećen pripremama za nacionalne projekte i eseje koje će učesnici i učesnici pisati. Prvo je iskusni dvojac Adi Škaljić i Aleksandar Spasov predstavio kako treba da izgledaju regionalni eseji. Zatim su Neira i Hamza govorili o projektima i njihovom kreiranju i planiranju. Na kraju su alumnisti Nemanja i Branka govorili o svojim iskustvima u realizaciji nacionalnih projekata.

Treći dan

Trećeg dana susreta imali smo priliku da slušamo Vukosavu Crnjanski iz organizacije CRTA. Vukosava je govorila o važnosti unutrašnje demokratije u strankama. Vrlo zanimljiva debata se vodila o tome na kojim principima stranke rade i zašto im je potrebno da imaju razvijene demokratske procedure i mehanizme.

Organizatori

Švedske političke fondacije Olof Palme International Center (OPC) i Centre Party International Foundation (CPIF) već godinama zajednički sarađuju na regionalnim programima političkog obrazovanja. One su zajedno sa partnerskim organizacijama Fondacijom Boris Divković (Sarajevo), Progres Institut (Severna Makedonija), Fondacija Kemal Stafa (Albanija), Centar modernih veština (Srbija), Forum Lijeve inicijative (BiH) i Musine Kokalari institut (Kosovo*) do sada organizovale tri jednogodišnje političke akademiju „Progressive politics in Western Balkan (ProgWeb)“.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *