Obrazovanje

Konferencije u doba COVID 19

Tokom vikenda je, paralelno u Sarajevu, Skoplju i Beogradu, održan drugi hibridni modul II PROGWEB akademije .

SARS-CoV-2 (Covid 19) je tokom ove godine pokrenula promene u svim segmentima naših života. Tako su i obrazovni programi koji su predviđali putovanja i okupljanje morali da budu organizovani na drugačiji način. PROGWEB tim je osmislio dvodnevni program koji će se održavati tako da na tri lokacije učesnici i učesnice mogu da prate predavanja uživo na nacionalnom nivou i zajednička regionalna preko ZOOM-a

Program

Prvo predavanje je bilo na temu “Komunikacija i javna diplomatija”. U prvom delu predavači su bili Ivan Barbalić (bivši ambasador BiH u Rusiji i bivši predsednik Saveta bezebdnosti UN), Joachim Waern i Slavica Sandić (zamenik šefa misije, ambasada Švedske) i Jane Lazevski, Ministarstvo inostranih poslova. Drugi deo je bio zajednički za sve učesnice i učesnike, sa Majom Savić-Bojanić (šeficom Odeljenja na fakultetu Političkih nauka i međunarodnih odnosa – SSST).

Drugo predavanje je bila aktuelna tema “Mediji danas – lažne vesti”. predavači su bili: Kathleen Kavalec, Milorad Ivanovic i Petrit Sarachini. Veoma zanimljiva diskusija je sledila. Učesnike i učesnice je interesovalo mnogo toga o načinima kako proveriti vesti i doći do istinitih činjenica.

Treći deo Akademije se ticao međunaordnih odnosa. Učesnice i učesnici u Sarajevu upoznali i razgovarali sa Amerom Kapetanovićem. U Beogradu je predavač bio naš dugogodišnji saradnik Jovan Ratković, dok je u Skoplju razgovarano sa Emilom Kirjasom. Zajednička debata je  bila održana na ZOOM-u sa Romanom Jakičem.

Na samom kraju ProgWeB Akademije razgovaralo se o unutarstranačkoj demokratiji. U Sarajevu su razgovarali sa Nasihom Pozder i Irfanom Čengićem, u Beogradu sa Milošem Đajićem, a u Skoplju sa Pavle Bogoevski. Diskusije su bile vrlo zanimljive, pune saveta i podeljenih iskustava. Tokom zajedničke sesije, učesnici su razgovarali sa Magnus Ek o iskustvima Centar partije iz Švedske.

ProgWeb tim

Političku akademiju „Progressive politics in Western Balkan (ProgWeb)“ 2019. godine pokrenule su švedske političke fondacije Olof Palme International Center (OPC) i Centre Party International Foundation (CPIF). One su zajedno sa Fondacijom Boris Divković (Sarajevo), a u saradnji sa partnerskim organizacijama, organizovale prvu i započele drugu jednogodišnju Akademiju namenjenu mladima iz socijaldemokratskih i liberalnim stranaka iz zemalja Zapadnog Balkana. Partneri Akademije su Progres Institut (Severna Makedonija), Fondacija Kemal Stafa (Albanija), Centar modernih veština (Srbija) i Forum Lijeve inicijative (BiH).

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *