Socijaldemokratija

Rodni identiteti

Nastavljajući rad na osnaživanju regionalnih trenera i trenerica Centar modernih veština (CMV) je organizovao webinar Rodni identiteti. Predavačica na webinaru je bila naša višedecenijska saradnica Aleksandra Saška Galonja.

Ovaj webinar predstavlja nastavak osnaživanja izabranog i obučenog trenerskog tima u okviru programa „inkluzija i nejednakost“. Ovoga puta smo se bavili veoma aktuelnom temom koja mora imati jasan politički odgovor, pogotovo odgovor socijaldemokratskih stranaka u regionu Zapadnog Balkana.

Predavanje

Aleksandra je na početku govorila o binarnom svetu u kojem živimo. Podsetila je da se naše razumevanje sveta promenilo i da danas ono nije isto. Zajedno sa učesnicima smo se podsetili o tome šta je rod a šta je pol? Učesnice i učesnici su brzo odgovorili na postavljena pitanja. Radilo se o njima poznatoj temi o kojoj su i sami podučavali svoje stranačke koleginice i kolege. Zatim smo se podsetili kako stižemo do diskriminacije neke društvene grupe ili pojedinca. Tu smo govorili o stereotipima koje svi imamo iz kojih se rađaju predrasude koje rezultiraju diskriminacijom.

Kroz dodatke slova na akronim LGBTI Aleksandra je objasnila kako smo danas u procesu definisanja čitave palete seksualnih opredeljenja i različitih definicija roda. Danas ne postoji samo binarna podela na muško i žensko već čitav spektar različitih definicija i muškog i ženskog roda. U toku ovog dela i diskusije dotakli smo se i  Non binary tj. one grupe ljudi koji se ne bi izjašnjavali kom rodu pripadaju.

Uz podsećanje na aktivnizam LGBTI zajednice pogledali smo i dva instruktivna filma koja će trenerice i treneri moći da koriste u svom budućem radu. Na kraju je bilo dosta različitih pitanja jer je ovo tema koja je veoma aktuelna i na globalnom nivou.

O programu

CMV u saradnji sa partnerima iz Progres institutaForuma lijeve inicijative i Fondom za progresivne politike nastavlja program Socijaldemokratija i ljudska prava.I ovim treningom za trenere nastavljamo stalno zalaganje CMV-a za unapređenje položaja LGBTI zajednice i drugih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projekat sprovodimo zajedno sa zajedno sa Fondacijom Max van der Stoel (FMS) iz Holandije. Hvala Laburstičkoj stranci i Vestminster fondaciji za demokratiju iz Velike Britanije na podršci ovom projektu. Hvala i  Rainbow rose mreži organizacija koja nesebično deli znanja i iskustva iz ove oblasti.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *