Primer dobre prakse

Centar modernih veština od 2003. godine sarađuje sa Međunarodnim centrom „Olof Palme“ iz Švedske. Saradnja se odvijala kroz različite projekte uvek u okviru tema koje pokriva moderna socijaldemokratija. Ocenjujući saradnju kao uspešnu pozvani smo da prezentujemo naš rad na njihovom godišnjem skupu posvećenom planiranju podrške socijaldemokratskim strankama.  Ovaj godišnji skup predstavlja dobar primer kako se uz pomoć i učešće partnerskih organizacija dolazi do kvalitetnijih rešenja i bolje koordinacije. „Olof Palme“  međunarodni centar je ovih godina u drugačijoj poziciji, jer na vlasti već drugi mandat  u Švedskoj nisu stranke levice, stoga prioriteti za koje se oni bore teško dobijaju podršku od SIDA-e i desnih stranaka.

Osim radionica planiranja, učesnici su imali prilike da se upoznaju i sa aktuelnom situacijom i idejama švedskih socijaldemokrata. Ann Linde, internacionalna sekretarka je prezentovala ideje: na koji način podrška sestrinskim partijama treba da naprave razliku u njihovom radu. Govorila je o prioritetima koji su za Šveđane i dalje Južna Afrika, Belorusija, Zapadni Balkan, Moldavija, Kurdistan, Palestina , Filipini, Zapadna Sahara, Tunis, Kongo, Mozambik i Zambija. Osvrnula se i na izjave aktuelnog Ministra spoljih poslova da Švedskoj  (na polju međunarodne saradnje) više „ne trebaju razgovori već samo akcija“. Kako do akcije, ako nemamo pripremljene i obučene ljude pitala se ona i da li smo spremni da žrtvujemo partnere na terenu, jer u većini ovih zemalja oni su ti koji nose promene.

Nakon toga smo se bavili tehničkim stvarima oko planiranja trogodišnjih programa 2012-2014. Možete zamisliti koliko je težak zadatak planirati bilo šta u Srbiji za ovu godinu, a kamoli predviđati dve godine unapred. Zato je važno savladati tehnike planiranja, odrediti dobro ciljeve i indikatore i u skladu sa njima napraviti plan aktivnosti.

Razaq Mirza iz Kurdistanskog PKK pokreta je predstavio novi program „Od metaka do glasačkih listića“ (From bullets to ballots). Lepo je videti kako drugari iz OTPOR-a  i CANVAS-a aktivno prenose znanje u okviru ovog programa širom sveta. Interesantan program koji podrazumeva razvijanje nenasilnog otpora.

Predstavljanje metodologije izrade projekata i načina kako možemo da unapredimo i bolje isplaniramo naše projekte je uvek korisno čuti i podsetiti se. Često zbog brzine i manjka vremena zaboravimo na sve finese koje planiranje projekata sa sobom nosi. Ako vas zanima kako to izgleda kod njih možete preuzeti njihovu publikaciju o upravljanju projektima.

Na kraju je Laila Naraghi, jedna divna i enrgična žena, predstavila uputstva o tome kako da se poveća vidljivost projekata i kako da se o aktivnostima informiše što više ljudi. Jako me je obradovao način na koji je prezentovala ovu temu. Unela je sebe i energiju u prezentaciju i to se videlo odmah po osmesima koje je u sali izmamila.

Sve u svemu, velika čast za CMV i veoma koristan vikend. Nastavljamo da se zajednički borimo za pravedniji svet i bolje društvo.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *